‘Niet alle fietsers zijn schatjes’, één op de vijf fietst illegaal over de Veluwezoom

Gravelfietser Erwin Sikkens Foto: Omroep Gelderland

– Eén op de vijf sportieve fietsritten op en rondom de Veluwezoom gaat illegaal buiten de toegestane paden. Dat blijkt uit GPS-gegevens die fietsers zelf delen via de app Strava, die Omroep Gelderland analyseerde.

In totaal gaat 20 procent van sportieve fietsritten van de officiële paden af en fietst dan op plekken waar dat verboden is. Omroep Gelderland bekeek daarbij het gebied tussen de A50, de A12 en N786 (Dierenseweg). Dat gebied, van ongeveer 100 vierkante kilometer, omvat Nationaal Park de Veluwezoom, maar ook het Rozendaalse Bos, het Rozendaalse Veld en de Loenermark.

Fanatieke fietsers reageren verbaasd op de cijfers. “Echt, zoveel ja? Dat valt me dan zuur tegen”, zegt Erwin Sikkens, een bekende gravelfietser. Met zijn fiets met brede banden, speciaal ontworpen voor onverharde wegen, komt hij vaak in het gebied.

Bekijk hier hoe fietsers omgaan met de verschillende regels:

“Zeker niet alle fietsers zijn schatjes: er zitten ook echt asbakken tussen. Een deel is te lui of te dom om op de borden te kijken. Maar ik snap ook dat de regels tot frustratie leiden. Natuurmonumenten is wel bij uitstek de organisatie die niet bevriend is met fietsers. Als wandelaar mag je zo ongeveer overal komen, terwijl veel brandpaden en plekken waar je vroeger wel mocht fietsen, er allemaal uitgehaald worden. In plaats daarvan leggen ze supertechnische tracks aan. Maar ik wil helemaal niet op zo’n supertechnisch paadje. Ik wil gewoon mooi onverhard over de heide van de natuur genieten.”

Onduidelijk

Het onderzochte gebied is inderdaad voor een groot deel in handen van Natuurmonumenten, maar daarnaast zijn nog minstens vier verschillende instanties er eigenaar van een stuk grond. Dat maakt de regels waar je wel of niet mag fietsen er niet duidelijker op. Ook Omroep Gelderland moest bij de organisaties zelf nog navraag doen, omdat niet alles online of ter plekke terug te vinden is.

Sikkens: “Bij Staatsbosbeheer, Gelders Landschap, daar is veel meer toegestaan. Veel meer vrijheid en blijheid. Maar dan kom je opeens in het Nationaal Park en mag je niks meer. Ik snap wel dat ook locals daar wel eens de mist in gaan.”

Natuurmonumenten wil niet ingaan op ons onderzoek, maar zegt wel: “Wandelaars, paardrijders, trailrunners, mountainbikers. Er maken veel verschillende groepen gebruik van dezelfde natuur. Natuur is in eerste instantie bedoeld voor de wilde dieren en planten om in te leven en het is leuk om van die natuur te genieten. Als iedereen zich aan de regels houdt, is er voldoende ruimte voor alle groepen en voor de wilde dieren. Daarom hebben we ook routes aangelegd, zodat die groepen elkaar niet in de weg zitten en ze de natuur met rust laten.”

Afbeelding
Het onderzochte gebied. Foto: Omroep Gelderland

Op bovenstaande kaart is het onderzochte gebied weergegeven. In de oranje gemarkeerde gebieden is het niet toegestaan om buiten de fietspaden te fietsen. Ook zijn ATB-routes verboden. De officiële routes zijn met groen ingetekend. De roze lijnen laten de illegale fietsroutes zien.

De fietsers delen hun routegegevens via de app Strava om hun sportprestaties bij te houden. Omroep Gelderland bekeek de gegevens van fietsers die rondom het onderzochte terrein wonen en hun routegegevens openbaar delen. In totaal analyseerden we zo’n 920 fietsritten van 350 sporters in de periode tussen 22 januari en 20 februari. Van die 920 ritten gingen er 369 over de Veluwezoom en de natuurgebieden daaromheen. Daarvan ging dus 20 procent (75 ritten) over terrein waar juist niet gefietst mag worden. De resultaten uit deze steekproef geven een betrouwbaar beeld over het percentage van de fietsritten waarbij er illegaal door de natuur gefietst wordt, maar zeggen niets over het werkelijke aantal illegale fietsritten.

Door: Just Vervaart, Freke Remmers