Rheden wil middels deze manieren energieneutraal worden

Zonnepanelen en windmolens. Foto: Pixabay (ter illustratie)

– De gemeente Rheden wil in 2040 energieneutraal zijn. De gemeente wil dan net zoveel opwekken als ze verbruikt. Om die nul op de meter te krijgen, bewandelt de gemeente twee paden: het isoleren van panden en de zoektocht naar plekken waar windmolens of zonnevelden kunnen komen.

Sommige inwoners zijn al bezig met het isoleren van hun woning. Eén van hen is Ton van Rheenen uit Ellecom. Hij kocht zijn woning, toen nog een schuur, tien jaar geleden en deed bij de verbouwing al enkele investeringen. “We hebben vloerverwarming in het hele huis, daarmee stoken we op een lage temperatuur de woning warm”, zegt hij.

Hij heeft tevens niet al zijn eieren in hetzelfde mandje. “We hebben nog wel een cv-ketel, maar ook een warmtepomp. En de kapschuren zijn zo gebouwd dat de daken goed in de zon liggen. Daar liggen dan ook zonnepanelen op. Daarmee wekken we al onze stroom op en houden we een beetje over.”

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Opwekking

Naast het verduurzamen van woningen en andere gebouwen, wordt er gezocht naar plekken voor zonnevelden en windmolens. Maar lang niet iedereen zit op die turbines te wachten. “We zitten nu op 1700 handtekeningen, hij wordt de laatste weken in aanloop naar de verkiezingen weer vaker getekend”, zegt Anita Werkman.

Zij startte een petitie tegen de bouw van twee windmolens bij het Soerense Broek in Spankeren. “Je zit hier dicht tegen de Veluwezoom aan, dus je moet hele hoge windmolens neerzetten voor ze voldoende stroom opwekken.”

Scepsis over Burgerberaad

Om uit te vinden of er windmolens en zonneparken moeten komen en waar dan, heeft de gemeente een burgerberaad opgericht. Van Rheenen als Werkman zijn hier sceptisch over. “Er kunnen mensen in zitten die er veel verstand van hebben,” zegt Werkman. “Maar ik ben een beetje bang dat er ook heel veel mensen bij zitten die zich niet in het onderwerp verdiept hebben.”

Volgens haar wordt er dan niet gedetailleerd genoeg onderzoek uitgevoerd. “Ze gaan dan kijken waar er weinig mensen wonen. Op het eerste zicht is dat hier zo, maar er staan in de open vlakte zeker twintig woningen en Dieren-Noordoost ligt pal achter de bosjes.”

Informatieavonden

Van Rheenen verwijst naar Frankrijk. “Die verhalen zijn niet positief. Het blijkt dat president Emmanuel Macron het toch niet opvolgt. Dus ik weet niet hoeveel scepsis er hier zal zijn rondom het burgerberaad.”

Hij ziet dan ook liever extra inzet op de verduurzaming. “Er zijn in meerdere kernen groepen actief die inwoners warm kunnen maken met voorbeelden en informatieavonden hoe zij het gedaan hebben, dat is dicht bij de mensen en daar bereik je volgens mij meer mee.”

Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 16.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Rheden, in samenwerking met Studio Rheden. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.

Zie ook: GLD Stemt