Details maken het verschil in Rozendaalse politiek

Drukte op de Posbank. Foto: Omroep Gelderland (archiefbeeld) Foto: Omroep Gelderland

– Ze kunnen niet alleen samen door één deur, maar ze kunnen ook samen in één auto; de drie lijsttrekkers van de Rozendaalse politieke partijen carpoolden dinsdag naar Dieren voor het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland, in samenwerking met Studio Rheden. In dat debat vierde gemoedelijkheid de boventoon en zaten de verschillen in de details.

De keuze is ook niet uitgebreid met maar drie partijen. Daarvan zit er eentje in de oppositie en vormen er twee de coalitie. Maar over het algemeen zijn de partijen het met elkaar eens. Sterker nog, oppositiepartij Belangengemeenschap Rozendaal stelde vier jaar geleden zelfs voor om een raadsakkoord te presenteren, in plaats van een coalitieakkoord. Dat plan haalde het niet. “Helaas niet”, stelde Loes Hupkes van BGR. “Maar we gaan voor een herkansing.”

Mag het dan niet wat meer knetteren in de Rozendaalse politiek? “We hebben best wel ons best gedaan de afgelopen vier jaar vind ik”, zei Hupkes al lachend. En dat werd zelfs gewaardeerd door de coalitie, stelde huidig wethouder Simon Warmerdam. Hij schoof als lijsttrekker van Rosendael’74 aan. “Je mag best sterk van elkaar verschillen, maar juist door de dialoog te voeren kom je tot betere besluitvorming.”

Ondanks dat de kou in de verkiezingsbus gevoeld werd, zorgde de politici niet voor een vurig debat.

Posbank

Toch was er wel degelijk een onderwerp waarover men van mening verschilde, namelijk de afsluiting van de Posbank. Tineke van der Pas van Progressief Akkoord Rozendaal bleek nog steeds voor een complete sluiting te zijn, in plaats van de sluiting in enkele maanden die nu geldt. “Wij zijn de bewakers van deze prachtige natuur”, stelde ze. “We moeten daar stappen in zetten.”

Volgens Warmerdam is er nog altijd een proces gaande met de opstelling van een masterplan voor de Veluwezoom. “We moeten ons realiseren dat er een druk ligt op dat gebied”, zei hij. “Je zult met elkaar grenzen moeten afspreken. Die grenzen proberen we in het masterplan vast te stellen.”

Of de partijen de aankomende periode meer met elkaar botsen zal de tijd leren. Tot die tijd carpoolen ze nog gezamenlijk van en naar afspraken.

Het debat terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: Vrees voor parkeerproblemen bij Rozendaalse veld