Meer boeren krijgen geld om schapen te beschermen tegen wolf

Meer boeren krijgen geld om hun schapen te beschermen tegen de wolf. Foto: Pexels

– Gelderse schapen- en geitenhouders die schade lijden doordat een zwervende wolf hun dieren aanvalt, kunnen vanaf mei geld van de provincie krijgen voor beschermingsmaatregelen. Het geld kan bijvoorbeeld worden besteed aan een wolfwerend hek. Tot nu toe gold zo’n regeling alleen in gebieden die zijn aangewezen als leefgebied van de wolf: de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe.

Gelderland is op dit moment de enige provincie waar wolven zich, op en rond de Veluwe, definitief hebben gevestigd. Het eerste wolvenpaar streek in 2019 neer op de Noord-Veluwe. Sindsdien werkt de provincie aan subsidies voor gedupeerde veehouders én aan wolfwerende maatregelen. Gelderland loopt op dat gebied voor op andere provincies waar wolven zitten, zoals Drenthe en Brabant.

Zwervende wolven zijn meestal jonge dieren die op zoek zijn naar een eigen territorium. Deze wolven kunnen een tijdje op dezelfde plek blijven zitten en daar schade aanrichten. Veehouders buiten de aangewezen wolvengebieden krijgen subsidie als er twee aanvallen door wolven zijn binnen zeven dagen in één gemeente of twee buurgemeenten, zo maakte de provincie woensdag bekend.

‘Regeling zou voor groter gebied moeten gelden’

Een regeling waar Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij, blij mee is. “De grootste schade wordt juist aangericht door deze zwervende wolven. Dan moeten we veehouders ook de kans geven hun dieren tegen deze aanvallen te beschermen”, zegt ze.

Wat haar betreft zou de regeling wel voor een nog groter gebied moeten gaan gelden. Ze noemt specifiek de provincies Drenthe en Brabant. Maar in feite kun je volgens haar gezien het grote aantal wolvenpopulaties in België en Duitsland ‘inmiddels heel Nederland wel uitroepen tot wolvenleefgebied’.

De provincie Gelderland wil er met deze regeling voor zorgen dat er snel en blijvend iets gedaan wordt tegen een wolvenaanval, zodat wolven en mensen zo goed mogelijk naast elkaar kunnen leven. Eind vorig jaar kregen Betuwse boeren geen cent om hun dieren te beschermen nadat zij meerdere dode schapen vonden.

Zie ook: Getroffen schapenboeren Betuwe krijgen geen cent voor wolvenhek