GroenLinks is de grote winnaar van de verkiezingen in Rheden

Tim Endeveld Groenlinks. Foto: Martin Slijper

– GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Rheden. De partij van Tim Endeveld wist vijf zetels te bemachtigen, dat zijn er twee meer dan vier jaar geleden. Daarmee is GroenLinks de grootste partij in Rheden geworden en heeft de VVD van de troon gestoten. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag in Rheden.

Nieuwkomer Volkspartij Politiek Rheden wist uit het niets twee zetels te bemachtigen. Lijsttrekker Theo Kooijmans deed na een lange afwezigheid in de gemeenteraad weer mee aan de verkiezingen in Rheden.

Volkspartij Politiek Rheden – Foto: Martin Slijper

Ook de andere lokale partij in Rheden, GPR Burgerbelangen, wist een zetel extra te bemachtigen en komt uit op vier zetels. Datzelfde geldt ook voor D66 die op vier zetels uitkomt.

De PvdA wist de vier zetels in de raad te behouden. Het CDA verloor een zetel en komt ook uit op vier zetels. Ook de VVD verloor een zetel en zal nu vier stoelen in de gemeenteraad bezetten. Maar de VVD heeft wel het jongste raadslid van Nederland in haar partij. De 18-jarige Jelte Kolkman uit Rheden is de nummer twee van de VVD. De ChristenUnie blijft met een zetel in de gemeenteraad vertegenwoordigd.

Het opkomstpercentage in Rheden is 51,58 procent. “Als burgemeester ben ik toch wat teleurgesteld. Dat vind ik jammer. Daar hebben we toch heel veel moeite voor gedaan om dat zo hoog mogelijk te laten zijn”, laat burgemeester Carol van Eert weten toen de uitslag bekend werd.

Herhaling

De avond van de gemeenteraadsverkiezingen vanuit Het Rhedens in Dieren was dit jaar ook live te volgen bij Studio Rheden op TV, online, Facebook en YouTube. Bekijk hieronder de complete uitzending terug.