Familie verdachte dubbele moord McDonald’s ‘helemaal kapot’

Onderzoek bij de McDonald's in Zwolle waar het schietincident plaatsvond. Foto: ANP

– De familie van de 32-jarige Veysel Ü. uit Rozendaal, die bij de McDonald’s in Zwolle twee mensen zou hebben doodgeschoten, is ‘helemaal kapot’. “Ze zijn bijna niet aanspreekbaar en kunnen het niet geloven”, vertelt Arnhemmer Mehmet die met hen sprak.

Het bedrijf van de verdachte in Velp dat in levensmiddelen handelt, werd eind jaren 80 door zijn vader opgezet. Dat is een vriendelijke man en gerespecteerd ondernemer, weet voorzitter Toni Iñiguez van Ondernemers Kontakt Arnhem. “Een correcte, aimabele man.”

Iñiguez ontmoette de vader van Ü. enkele malen, maar sprak verder niet met hem over inhoudelijke zaken.

Zie ook: Jonge vader verdacht van dubbele moord: ‘Te bizar voor woorden’

Bij het bedrijfspand in Velp houdt woensdagochtend een medewerker de wacht. Er zou op dat moment niemand aanwezig zijn die iets kan of wil vertellen over de verdachte of zijn zaak.

Vader was eerder bestuurslid van de Turkse Ondernemersvereniging Arnhem. En ook de slachtoffers, die net als Ü. van Turkse komaf zijn, waren daar geen onbekenden. Dat blijkt uit foto’s van bijeenkomsten van die vereniging waar beide families aanwezig waren.

Onenigheid over lening

Ü. had onenigheid met de vermoorde broers Hüseyin en Ali over geld, weet Mehmet. Hij zou hen een bedrag hebben geleend, dat hij terug wilde hebben. Daar is een gesprek over geweest, maar van de mensen die daarbij waren begreep Mehmet dat dat ‘goed zou worden afgerond’.

Om hoeveel geld het gaat, daar kan Mehmet ‘niet te veel over zeggen’. Wel zouden het geen miljoenen zijn. Onder meer vanwege het feit dat Ü zelf een miljoenenbedrijf heeft, kan Mehmet zich dan ook niet voorstellen dat die schuld de aanleiding is geweest voor de schietpartij. “Daar zit iets totaal anders achter.” Wat heeft hem dan wel zover gebracht? Zowel hij als de familie van Ü vragen het zich af, stelt Mehmet.

Dat Ü de schutter zou zijn, is bovendien een ’totale schok’ voor Mehmet. Naar zijn inschatting is de jonge vader helemaal niet tot zoiets in staat. Ook zijn familie zou nog altijd vol ongeloof zijn.

‘Het blijven mensen’

Voormalig Arnhems DENK-raadslid Talip Aydemir, die ook Turkse roots heeft, vindt het ‘niet correct en ethisch’ om inhoudelijk op vragen over Ü. in te gaan. Wel is zijn hele familie volgens hem bekend in Arnhem. “Vader is een van de eerste Turkse ondernemers in de stad en het land.”

Veel mensen kennen hen goed en hebben wel zaken gedaan of zijn maatschappelijk betrokken geweest met deze familie, weet Aydemir. “Het blijven mensen. Velen kenden het slachtoffer en de schutter.”

Zie ook: Dit weten we nu over de dodelijke schietpartij in de McDonald’s (en de verdachte)