Annika had zelf grote schulden, nu is ze misschien wel de allerbeste schuldhulpverlener

Annika van der Mee maakt kans op de titel financiële hulpverlener van het jaar. Foto: Omroep Gelderland

– Ze zat zelf jarenlang in de diepe financiële ellende. En nu maakt Annika van der Mee uit Arnhem als enige Gelderse kans op de titel financieel hulpverlener van het jaar.

Van der Mee is financieel hulpverlener bij de gemeente Rheden. Dat doet ze nu dus zo goed dat ze is genomineerd als één van de beste van Nederland. “Ik pak schulden op een andere manier aan juist omdat ik zelf jarenlang in de schulden heb gezeten.”

Ik kijk mee naar het hele plaatje

Ze heeft een andere aanpak dan haar collega’s in andere gemeenten. “Toen ik in de schulden zat voelde ik mij niet gehoord en gezien.” Daarom doet ze het zelf nu anders: “Ik sta naast de mensen en ik kijk mee naar het hele plaatje. Schulden komen nooit alleen. Het is altijd een symptoom van iets anders.”

Prijzen

Van der Mee loopt over de weekmarkt in Dieren (gemeente Rheden) en ziet de prijzen elke week stijgen. “De stijgende prijzen zijn lastig, maar voor mensen die in de schulden zitten zijn de prijzen altijd al hoog. Ik merk dat heel veel mensen denken dat je door je eigen schuld in de schulden terecht komt. Dat is niet altijd zo. De meeste mensen die in de schulden zitten, hebben daarzelf niet voor gekozen en hebben iets meegemaakt waardoor ze in de financiele problemen komen.”

Drie finalisten strijden tot en met 11 april 2022 om de onderscheiding Financiële hulpverlener van het jaar 2022.