Velp luid vrijheidsklok bij herdenkingsmonument

Bevrijding Velp en Rozendaal 16 april 1945. Canadezen rijden over de Ringallee richting Rheden. Foto: Marc Pluim

– Velp werd op 16 april 1945 bevrijd. Daarom wordt komende zaterdag om 9.00 uur de Vrijheidsklok geluid bij het herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Op datzelfde moment worden ook bloemen gelegd bij het bevrijdingsmonument in de Egmondstraat.

Het waren de buurtbewoners uit de Torckstraat, Egmondstraat en Van Pallandtstraat die na de bevrijding het initiatief namen om een monument te plaatsen op het Egmondplein waar op 16 april 1945 de eerste Canadezen het dorp binnen liepen vanaf de Ringallee.

Veel bewoners hadden in deze buurt succesvol Joodse onderduikers verborgen of waren op een andere wijze actief geweest in het verzet. Sindsdien worden er jaarlijks bloemen gelegd door buurtbewoners en namens Stichting Velp voor Oranje.

De vrijheidsklok bij het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan wordt traditiegetrouw geluid door leden van het 4 Mei Comité Velp. Iedereen is van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Bevrijdingsfilm

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in 2020 lanceerde stichting Velp voor Oranje de website www.wo2velp.nl. Behalve foto’s en gefilmde verhalen, is op deze website ook de unieke film te zien die radioloog dr. Van Griethuysen op 16 april 1945 maakte van de uitbundige begroeting van de Canadezen in het door oorlogsgeweld zwaar beschadigde Velp.