‘Dit moet je niet willen’, Posbank toch niet afgesloten voor auto’s met Pasen

Het blijft de komende maanden druk op de Posbank. Foto: ANP

– Met een fraai paasweekend voor de deur wordt het waarschijnlijk erg druk op de Posbank. Eigenlijk zou het natuurgebied afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer op feestdagen vanaf 1 april, maar deze nieuwe regel van de gemeenten Rheden en Rozendaal is nog niet op tijd voor Pasen. Stichting Red Heuven en de Posbank is teleurgesteld: “Zo moeilijk is het allemaal niet.”

Tijdens de coronapandemie gingen we massaal de natuur in, want zo’n beetje alles was dicht. Dat leidde vooral in de weekenden op de Posbank bij Rheden tot bomvolle parkeerplaatsen. Verkeersregelaars probeerden de toestroom in goede banen te leiden. En dan had je nog al die bezoekers die niet overal anderhalve meter afstand konden bewaren.

Toch nog niet afgesloten

De gemeenten Rheden en Rozendaal besloten eerder dit jaar de Posbank in de weekenden en op feestdagen tussen 1 april en 31 oktober voor doorgaand gemotoriseerd af te sluiten. “De veiligheid was in het geding en daar kwam het besluit uit voort”, zegt Anouk van Engen van de gemeente Rheden.

Maar 1 april is niet gehaald. Van Engen verwacht dat pas later dit jaar de afsluiting ingaat. “We moeten het eerst allemaal inkleuren”, zegt ze.

Zie ook: Posbank nog niet op slot voor gemotoriseerd verkeer

Eén regel op de Posbank geldt nog wel, namelijk een verbod om ter hoogte van het paviljoen via de Schietbergseweg naar Rheden te rijden met auto en motor. Deze weggebruikers moeten via De Steeg of Rozendaal het natuurgebied uit.

Tot de afsluiting in het weekend en op feestdagen een feit is, stromen de parkeerplaatsen vol. En dat zal komend paasweekeinde niet anders zijn. “Wordt het te druk dan kan de afdeling handhaving optreden”, zegt Van Engen van de gemeente Rheden. Dan bemoeit de burgemeester zich er ook mee, merkt ze ook op.

Stichting Red Heuven en de Posbank voert actie tegen de drukte in het natuurgebied en ziet het naderende weekend met angst en beven tegemoet. “Drukte leidt hier tot onveiligheid met al die weggebruikers”, zegt voorzitter Dick van der Kolk. “Dat moet je niet willen.”

‘Dit doet de natuur geen goed’

Dat er de komende tijd niets gebeurt, is voor Van der Kolk moeilijk te accepteren. “Dit doet de natuur geen goed, al die verkeersbewegingen op die smalle wegen en geluidsoverlast. En zo moeilijk is het allemaal niet. Doe zoals in de Alpen: stel momenten vast waarop verkeer vanuit alle richtingen naar boven mag en ook weer naar beneden. Dat werkt prima.”

Jeroen de Koe is namens Natuurmonumenten beheerder van de Posbank. Het wordt dit weekend ‘gezellig druk’, denkt hij. “Op de Posbank is het rustig als het te koud en te nat is”, constateert De Koe droogjes.

De beheerder maakt zich meer zorgen over het aantal auto’s dan over de bezoekers. “Mensen worden er over het algemeen niet gezelliger van als we op de parkeerplekken een ‘vol-is-vol-situatie’ hebben. Maar zodra ze op de paden zijn is er niet zoveel meer aan de hand.”

Zie ook: Grote drukte op de Posbank: ‘Ze staan weleens met gebalde vuisten voor mijn neus’