Hoe wordt glasvezel aangelegd in De Steeg?

Glasvezel De Steeg. Foto: Martin Slijper

– In Ellecom en De Steeg zijn werknemers al druk bezig met het aanleggen van glasvezel. In elk dorp van de gemeente Rheden ligt al glasvezel in de hoofdstraat. Van de hoofdstraat moeten dan weer kabels worden gelegd naar de overige straten in elk dorp.

Hiervoor worden vaak geen gaten gegraven, deze kabels worden in de grond geschoten met speciale machines.

In De Steeg zijn ze al druk bezig met deze machines. Daar moest deze week een kabel onder de spoorwegovergang door. En daarvoor wordt een speciale kabel tot wel 11 meter diep onder de grond gelegd. Deze kabel gaat soms over een afstand van honderden meters onder de grond door.

Glasvezel De Steeg – Foto: Martin Slijper

Wanneer de glasvezel in de straat ligt moet het nog naar alle huizen. Soms worden daarvoor ook tegels uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gelegd.

Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om de glasvezelkabel, die voor de woning ligt, door te trekken naar de meterkast in de woning.

Zie ook: Na Ellecom krijgt De Steeg ook dit jaar glasvezel

Glasvezel De Steeg – Foto: Martin Slijper

Voor het aanleggen van glasvezel in de tuin van de klanten hoeft in de meeste gevallen niet gegraven te worden. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar de woning geboord. Bij de gevel van de woning wordt dan een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.

Zie ook: Ook Rozendaal krijgt dit jaar nog glasvezel

Glasvezel De Steeg – Foto: Martin Slijper

Daarna komt een monteur van de provider bij de klanten thuis om het glasvezelnetwerk actief te maken door een speciale modem te plaatsen in de meterkast.