Geld voor alle schapenhouders beschikbaar om wolven tegen te houden

Schapenhouder Wilbert Verriet vindt dat er wel wat haken en ogen aan de subsidie zitten. Foto: Omroep Gelderland

– Vanaf vandaag kunnen alle Gelderse schapen- en geitenhouders aanspraak maken op geld van de provincie om zwervende wolven weg te houden. De subsidie kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor rasters om het vee te beschermen.

Het is een nieuwe stap in het plan van de provincie om de schade van wolven te beperken. Tot nu toe gold zo’n regeling alleen voor de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe, gebieden die zijn aangewezen als leefgebied van de wolf.

Al langer is er de roep om subsidie voor schapenhouders die buiten het leefgebied van de wolf te maken krijgen met zwervende wolven. De wolven laten zich vaak in het najaar buiten de Veluwe zien.

‘Haken en ogen’

Vorig jaar waren er onder meer gevallen in Heumen, Dodewaard en de Ooij. Schapenhouder Wilbert Verriet uit Erlecom maakte opnames van een wolf die een dood schaap opat. “Ten eerste: ik ben blij dat er nagedacht wordt over oplossingen. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan deze subsidie.”

De voorwaarde voor subsidie buiten het leefgebied van de wolf is dat er twee aanvallen door wolven zijn binnen zeven dagen in één gemeente of twee buurgemeenten.

‘Afwachten totdat er schade is’

“Je mag ook van tevoren de werende rasters aanschaffen”, zegt Verriet. “Maar dan heb je natuurlijk minder kans op schade en dus op de subsidie. De andere optie is afwachten tot er op twee plekken schade is. Dan hoop je dat het de buurman is. Maar dat wil je ook niet, want wij zitten allemaal met hetzelfde probleem.”

Verriet hoopt op een wolvenbeheerplan om de schade door wolven in te perken. “Dat betekent echt niet alle wolven neerschieten. Maar een zwervende wolf kan in zijn eentje veel schade aanrichten. Dan is beheer toch wel een oplossing.”

De schapenhouder denkt dat er elk jaar overlast zal zijn van de zwervende wolven in het najaar.

Zie ook: Provincie kijkt naar beheer wolf: ‘Afschieten is daar één variant van’

De provincie maakte de nieuwe regeling in maart bekend, die is ontwikkeld door de wolvencommissie. Marjel Neefjes is lid van de Vereniging Gescheperde schaapskuddes en zit namens de Gelderse kuddes in de wolvencommissie. Ze is zelf schaapsherder net buiten het leefgebied en is bezig met het aanschaffen van rasters voor haar schaapskudde.

Marjel Neefjes is lid van de Vereniging Gescheperde schaapskuddes en zit namens de Gelderse kuddes in de wolvencommissie. – Foto: Omroep Gelderland

Stappenplan

“De provincie is goed bezig met het subsidiëren van de wolfwerende maatregelen”, vindt Neefjes. “Maar er moet ook een stappenplan komen. Als de wolf dit doet, doen wij dit. Dat is iets wat landelijk moet gebeuren en we hopen dat daar vaart achter gezet wordt.”

Neefjes vindt wel dat de landelijke politiek verder moet kijken dan wolfwerende hekken. “Als blijkt dat wolven die rasters omzeilen, moet je op een gegeven moment besluiten dat het genoeg is geweest. Als hij zulke grote problemen oplevert, dan zal hij afgeschoten moeten worden.”

Zie ook: Het laatste nieuws over de wolf in Gelderland