Nieuwe eigenaar voor historische SS-Turnhal in Ellecom

SS-Turnhal Ellecom. Foto: Still Facebook

– Green Real Estate, eigenaar van het Fletcher Hotel in Ellecom, draagt de voormalige SS-sporthal naast het hotel in Ellecom over aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van erfgoed.

De sporthal uit 1943 was destijds de enige SS-opleidingslocatie in Nederland en is één van de weinige overblijfselen van nationaalsocialistische architectuur in Nederland.

Green Real Estate nam de sporthal 7 jaar geleden over voor ruim 7 ton. De historische turnhal was in 20 jaar zwaar verwaarloosd en het idee was om de cultuurhistorische waarde te cultiveren en door herbestemmen een nieuwe functie te geven aan het object.

Green restaureerde de rieten kap in 2017 met subsidie van de provincie, saneerde de grond en legde nieuwe bestrating aan. BOEi gaat nu een bouwhistorisch onderzoek verrichten om te kijken wat ze met het pand gaan doen.

Green Real Estate: “Het belangrijkste voor ons was dat het object zou worden gerestaureerd en behouden. Recent zijn we toegetreden als nieuwe aandeelhouder van BOEi, en zij weten als geen ander hoe ze een dergelijk complex object kunnen herbestemmen. De stap om het over te dragen was dan ook snel gemaakt. Zo blijft Green toch nog indirect eigenaar en kan het object in volle aandacht van BOEi een nieuw leven tegemoet zien.”

Gemeente blij met nieuwe eigenaar

Marc Budel wethouder Erfgoed: “We hebben als gemeente altijd hard achter de schermen gewerkt aan de instandhouding van deze bijzondere hal. Het is een uniek gebouw dat de Tweede Wereldoorlog erg tastbaar maakt door het trieste verhaal van Avegoor in combinatie ook met de overweldigende ruimte. Dat merk je ook altijd als je met mensen in de hal bent, mensen worden er haast letterlijk door ‘overvallen’, daarom is de instandhouding van die ruimte ook zo belangrijk.

De hal is op verschillende momenten opengesteld; tijdens Open Monumentendagen, een Gelredag van Omroep Gelderland, het Zoomfestival, of recent nog toen 250 leerlingen van het Rhedens de hal bezochten en daarna aan de slag zijn gegaan met nieuwe functies en maquettes hebben gemaakt.

Overigens zijn er ook mensen met leuke herinneringen aan de hal uit de naoorlogse tijd, dat het een vakantiekamp was bijvoorbeeld. Met BOEi krijgt de hal een fantastische eigenaar omdat bij hen het erfgoed centraal staat. Daarmee is de zoektocht naar een nieuwe functie nog niet ten einde maar zijn we wel verzekerd van een eigenaar die er hoe dan ook voor zal zorgen dat de hal behouden blijft.

Gecombineerd met het feit dat de vorige eigenaar, tevens eigenaar van Avegoor als aandeelhouder van Boei betrokken blijft, is dat erg mooi nieuws voor het Rhedens erfgoed in het algemeen en voor de inwoners van Ellecom in het bijzonder.”

Kijk voor meer informatie over de turnhal op InEllecom.nl.