Vernielingen bij oprichtster van ’t Dierense buurtkastje

Buurtkastjes. Foto: Gemeente Rheden

– Iedereen heeft ze wel eens gezien. Een houten kast met een glazen deurtje op een paal voor een woning met daarin boeken of voeding en levensmiddelen. Dat zagen drie jongeren in Dieren ook. Ze vonden het nodig om een buurtkastje te vernielen in Dieren bij Joyce Briegoos.

Ze is toevallig ook de initiatiefnemer van het houten kastje in Dieren. Er is aangifte gedaan van vernieling, de schade is tijdelijk herstelt maar de daders zijn nog niet gepakt.

Dankzij haar kwamen er vorig jaar door de ‘Ik Buurt Mee-cheques’ van de gemeente Rheden al meerdere kastjes in de Fazantlaan, de Berkenhof en in de Van der Duyn van Maasdamstraat in Dieren.

Nieuwe actie ‘Ik Buurt Mee-cheques’ tot 28 mei

Onlangs kregen alle huishoudens in de gemeente weer zo’n bon op de deurmat, waarmee een maatschappelijk doel naar keuze gesteund kan worden. En daarom is Joyce Briegoos weer met een nieuwe actie gestart.

Buurtkastje

In een buurtkastje, vergelijkbaar met een keukenkastje, kunnen omwonenden houdbare voeding en levensmiddelen en verzorgingsproducten achterlaten voor hun buurtbewoners.

Het buurtkastje is bedoeld om mensen met weinig inkomen te helpen, maar ook om verspilling van producten tegen te gaan. Behalve omwonenden delen ook plaatselijke winkeliers hun niet meer verkoopbare spullen via de kastjes.

Zie ook: Buurtkastjes steeds populairder om goederen weg te geven

‘T Dierense buurtkastje is inmiddels een groot succes in dieren en dat wil Joyce Briegoos graag uitbreiden om zo nog meer mensen te helpen en voedsel en product verspilling tegen te gaan.

Ze wil nu graag vijf nieuwe buurtkastjes plaatsen in de gemeente Rheden. Drie in Dieren, één in Spankeren en één in Rheden. Maar daar is weer veel geld nodig. Denk bijvoorbeeld aan stellingkasten, opbergbakken en opslagruimte. En daarnaast is er een vriezer nodig om voedsel in te vriezen want er blijft wel eens iets over bij de voedselbank waar ze ook vrijwilliger is.

In totaal is nu een bedrag 3.102 euro nodig. Inmiddels heeft ze al ruim 2600 euro opgehaald.

Buurtkastje – Foto: Joyce Briegoos