Twee basisscholen uit Velp genomineerd voor ANWB Verkeersplein

Verkeersplein. Foto: ANWB

– De fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen neemt af. Dit maakt kinderen extra kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. Daarom houdt de ANWB dit jaar opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’.

Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen en praktijkervaring opdoen. In de gemeente Rheden zijn twee scholen genomineerd. Dat zijn Basisschool De Arnhorst en ODS Daalhuizen. In de hele provincie Gelderland zijn maar 38 basisscholen genomineerd.

Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op de basisscholen. Stemmen kan tot woensdag 25 mei.

Waarom een verkeersplein?

Ongeveer de helft van de basisschoolleraren vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen. Dit heeft volgens hen vooral te maken met afgenomen fietsvaardigheden. Dat blijkt uit ANWB-onderzoek.

Stemmen kan op deze website.

ANWB Verkeersplein – Foto: ANWB

ODS Daalhuizen

“ODS Daalhuizen aan de Enkweg 10A in Velp heeft 450 leerlingen. Op onze school gaat het wegbrengen en ophalen van de kinderen goed, maar dat is niet altijd zo geweest. We hebben veel gesprekken gevoerd met de buurt, ouders en gemeente om de verkeersveiligheid aan te pakken.

Onze school telt 450 leerlingen en is eigenlijk te groot voor de wijk waarin de school staat. Positief is dat alle kinderen via hun eigen klasdeuren naar huis kunnen. Zo is er meer rust in de wijk rondom schooltijden. Toch blijft de verkeerssituatie en verkeersveiligheid rondom de school een belangrijk aandachtspunt. Vooral auto’s die zich niet houden aan de rijrichting of fout parkeren, zorgen voor onveilige situaties. Onze norm is: fietsend en lopend naar school.

Deze norm communiceren we in onze nieuwsbrief, schoolgids en op een grote poster. Alle kinderen en ouders zien deze poster dagelijks. Intussen zien we dat steeds meer kinderen lopend en fietsend naar school komen. Zelfs bij slecht weer. Een verkeersplein maakt het mogelijk dat onze leerlingen in een veilige omgeving leren fietsen en kennismaken met verschillende verkeerssituaties.

Hierdoor krijgen zowel leerkrachten, leerlingen en ouders vertrouwen in het fietsvermogen van de kinderen en kunnen kinderen eerder zelfstandig naar school. Daarnaast vinden we een integrale aanpak belangrijk. We willen de verbinding van het onderwijs van binnen naar buiten maken. De buitenruimte is voor alle kinderen namelijk een rijke ontwikkelomgeving. We gebruiken nu de verkeersmethode van VNN. Daarnaast willen we dat kinderen bewegend leren en in de praktijk oefenen. Dat kan met het verkeersplein. Het verkeersplein draagt bij aan beter leren, want motorische groei vormt de basis voor ontwikkeling. Het zorgt voor concentratie, gezond gewicht en plezier en is daarmee onlosmakelijk verbonden met het onderwijs.”

Basisschool De Arnhorst

“Basisschool De Arnhorst aan de Dillenburglaan 11 heeft 223 leerlingen. De verkeersveiligheid rondom onze school is matig. De school ligt aan één kant aan een drukke weg en op de aanrijroute vanuit Velp-Noord en Velp-Zuid zijn twee drukke rotondes. Eén rotonde is de doorgaande weg naar Arnhem. Eén ingang zit dus aan een drukke weg en de andere ingang aan een smalle straat. Veel kinderen steken daar de drukke weg over.

Verder fietsen leerlingen vaak met zware grote fietsen met manden. Ze moeten daarmee goed leren omgaan. Ook is Velp zelf best druk. Op onze school is een verkeersplein zeer welkom om al deze verkeerssituaties in de praktijk te kunnen oefenen. Het verkeersplein nemen we op in ons verkeerseducatieprogramma.”

Stemmen kan hier tot 25 mei.