Cabaretier Paul van Vliet ziet eindelijk beeldje van wereldberoemde vriendin

Cabaretier Paul van Vliet. Foto: Omroep Gelderland

– Cabaretier Paul van Vliet was goed bevriend met de Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn, die in 1992 overleed. Maar haar beeldje, dat in 2019 ter ere van haar in Velp werd geplaatst, had hij nog nooit gezien. Tot afgelopen zondag.

De cabaretier zou in 2020 een benefietvoorstelling voor UNICEF geven ter ere van 75 jaar Vrijheid in Velp en ter ere van Hepburn. Maar corona gooide roet in het eten en Van Vliet had nog nooit het beeldje (gemaakt door de Velpse kunstenares Yvon van Wordragen) van de wereldster Hepburn in het echt gezien. Maar zondag was Van Vliet eindelijk in Velp om het beeld te bekijken. “Ik heb al jaren een replica op mijn kamer staan”, zegt Van Vliet, “Ik ben blij dat ik het nu in het echt heb gezien.”

Paul van Vliet kwam zondag naar Velp:

‘De allermooiste ogen van de wereld’

In 1939 is Audrey 10 jaar en gaat ze bij haar Nederlandse moeder wonen. Eerst in Arnhem, later trekken ze in bij haar opa in een villa in Velp. Die villa is er inmiddels niet meer. Daar staat nu een appartementencomplex, waar voor in de tuin het beeldje staat. Het beeldje toont Audrey toen ze puber was en graag een beroemde balletdanseres wilde worden.

Hepburn was net als Van Vliet nu ambassadeur van UNICEF. Van Vliet heeft Hepburn goed gekend. Hij werd bij UNICEF in 1992 geïnstalleerd door de Nederlands-Britse actrice. “Als Audrey Hepburn je iets vraagt, dan zeg je geen nee, want zij was zo’n prachtige vrouw, zo mooi, met de allermooiste ogen van de wereld.”

“De wereldster had een voorstelling van hem gezien met de titel ‘Overleven’. Dat sprak haar aan en hij mocht haar daarna bellen. “Ik was een beetje zenuwachtig. Trillend belde ik haar op en zij zei: ‘Hello Paul’.”

Foto: Omroep Gelderland Foto: Omroep Gelderland

Grote voorbeeld

Sindsdien is Hepburn het grote voorbeeld van Van Vliet, zij hebben daarna tot haar dood een vriendschap gehad. Volgens Van Vliet heeft Hepburn een symboolfunctie gehad. “Door haar schoonheid, door haar beschaving en door haar werk voor UNICEF. Voor Audrey gingen deuren open die voor geen andere man of vrouw open gingen. Zij had een enorme, warme uitstraling. Dat heeft zij voor UNICEF ingezet. Zij heeft mij gezegd dat de laatste tien jaren van haar leven, de jaren die ze voor UNICEF werkte, de mooisten van haar leven waren.”