Veel onbegrip in Rheden over ontheffing toerrit Posbank

Oude porsche. Foto: Pixabay

– De gemeente Rheden heeft een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgegeven aan Porsche 356 Nederland. De club maakt een toertocht van drie dagen door Nederland. Op 28 mei rijdt de toer over de Posbank. Maar veel mensen laten weten niet blij te zijn. Ze zijn verbaasd dat er een ontheffing is verleend aan de autoclub.

De Porsche 356 club Nederland rijdt zaterdag 28 mei tussen 10.00 uur en 16.00 uur onder andere over de Posbank via de Diepesteeg en de Beekhuizenseweg. Natuurmonumenten, PvdA, Belang Beekhuizen en Stichting Red Heuven en de Posbank zijn daar allemaal niet blij mee.

PvdA

Willem Heesen, raadslid van de PvdA verbaast zich ook over de toertocht “omdat we met z’n allen proberen de natuur te ontlasten qua uitstoot en drukte. Om er dan een stel sportwagens overheen te laten toeren, is een raar beeld.”

Belang Beekhuizen

Een woordvoerder van Belang Beekhuizen is verbaasd dat deze vergunning is afgegeven, “omdat we hier te maken hebben met een tocht van (vervuilende) oldtimers die door een Nationaal Park tevens Natura2000-gebied rijden. Dat kan in deze tijd waarin we met z’n allen bezig zijn om de natuur te beschermen en CO2-uitstoot te verminderen toch echt niet meer?

De vergunning is verleend omdat is getoetst of het evenement op de openbare weg plaats vindt. Waarom wordt deze aanvraag niet getoetst aan de wet Natuurbescherming?”

Natuurmonumenten

Jeroen de Koe, Gebiedsmanager Veluwezoom: “Natuurmonumenten is niet gelukkig met alle autotochten die georganiseerd worden over de Posbank. Het leidt tot overlast voor zowel de natuur als voor de bezoekers die voor hun rust in de natuur komen wandelen of fietsen. Maar aangezien de gemeente over de openbare wegen gaat, kunnen we er niet zo veel aan doen.”

Oude porsche – Foto: Pixabay

Red Heuven

Dick van der Kolk: “Wij als Stichting Red Heuven en de Posbank betreuren het te moeten constateren dat er zo makkelijk vergunningen gegeven worden voor het houden van evenementen en toertochten door en in het gebied van Landgoed Heuven de Posbank. Wij zetten ons in om de natuur te behouden.

Helaas ervaren wij dat de gemeente de recreatie en het vermaak laat prevaleren boven de bescherming van het kwetsbare heidegebied. Laten we toch met z’n allen proberen dit stukje prachtige natuur te behouden. Toertochten van auto’s en ander gemotoriseerd verkeer doen afbreuk aan de natuur en zijn dan ook niet gewenst in dit gebied.

Wij zien als Stichting juist de oplossing in het reguleren van de verkeersstromen en het extra aantrekken van verkeer/mensen in een gebied dat al te druk is. Door dan vergunningen te verlenen aan toertochten is in onze ogen beslist niet goed.”

Gemeente Rheden

Volgens een voorlichter van de gemeente Rheden gaat de toertocht “o.a. over provinciale wegen, daarom is het de provincie Gelderland die hiervoor een ontheffing heeft afgegeven.” De gemeente Rheden heeft alleen een ‘verklaring van geen bezwaar’ afgegeven voor het rijden op de openbare weg omdat de rit over de openbare weg gaat en geen wedstrijdelement bevat. De gemeente kan het dus niet verbieden.

Porsche 356 Club

Wie overigens ook mee wil rijden moet wel in het bezit zijn van een Porsche. De reis start donderdag 26 mei en eindigt zondag 29 mei. Meerijden is niet goedkoop. Met twee personen meerijden inclusief de auto kost 1.582 euro. Een extra passagier meenemen is nog duurder, die betaald 912 euro.

De route loopt van Ellecom naar Velp via de Zutphensestraatweg, Ellecomsedijk (N348), in De Steeg via de Diepesteeg en de Beekhuizenseweg en in Rheden via de Hoofdstraat en in Velp via de Beekhuizenseweg en Bovenallee.

Deze keer rijden er 140 oude auto’s mee in de stoet. Porsche 356 Club is al een week lang herhaaldelijk gevraagd te reageren, maar niet bereikbaar voor commentaar..