Hoge boete voor valse melding bij alarmnummer 112

Brandweer. Foto: Martin Slijper

– Politie en brandweer moesten afgelopen week uitrukken voor een brandmelding op de President Kennedylaan in Velp. Daar zou brand zijn uitgebroken. Volgens de melding bij alarmnummer 112 zou er rook uit het dak van een woning komen.

Toen zowel politie en brandweer ter plaatse waren bleek er niets aan de hand te zijn. Het zou een valse melding zijn geweest.

De hulpdiensten hebben de persoon die een valse melding deed bij 112 weten te traceren. De dader heeft na een gesprek met de hulpdiensten een proces-verbaal gekregen. Hij mag zich verantwoorden bij de rechter. Die bepaalt uiteindelijk wat de staf wordt voor een valse melding bij alarmnummer 112.

De wet zegt hierover: “Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht.” De maximale straf is dan drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.