Annelies beklimt Alpe d’Huez om overleden man te eren

Annelies Nijenhuis gaat de Alpe d'Huez op voor het goede doel. Foto: Omroep Gelderland

– Ongeveer 4000 wandelaars en fietsers beklimmen donderdag de Alpe d’Huez voor het goede doel. Onder hen ook Annelies Nijenhuis-Speklé uit Rheden. Ze verloor haar man Sjef in de lockdown van 2020. Hij overleed aan longkanker. Om hem te eren en zijn dood een plekje te geven, haalt ze geld op voor onderzoek naar kanker.

“Hij zou dit geweldig hebben gevonden, dat weet ik zeker.” Als Annelies haar Sjef beschrijft dan dringen enthousiasme en verdriet om voorrang. “Het was gewoon een heel innemende man, een ontzettende mensenmens. Iedereen kende hem, hij praatte met iedereen. En daar genoot hij ook van. Hoe meer mensen om zich heen, hoe beter. Het is heel erg jammer dat hij er niet meer is.”

Kijk naar een reportage waarin Annelies vertelt over het gemis van haar man Sjef:

Sjef Nijenhuis overleed twee jaar geleden op 69-jarige leeftijd midden in de eerste lockdown aan de gevolgen van longkanker. Hij had nooit gerookt.

Annelies vertelt dat het niet de eerste vorm is van kanker waar hij mee te maken kreeg. “Hij heeft in 2009 ook al Non-Hodgkin gehad. Dat had hij overwonnen en dan denk je: alles komt goed. Hij heeft tien jaar lang ook van alles gedaan en dan ben je net uitgewerkt en dan word je weer gepakt. En vooral de laatste fase van zijn leven hebben we zo veel ellende meegemaakt. Maar hij bleef altijd opgewekt, altijd met zijn duimpje omhoog.” De Rhedense breekt weer als ze eraan terugdenkt.

Annelies met haar man Sjef – Foto: privéfoto

Inmiddels heeft ze al meer dan 3000 euro opgehaald. Als geen ander weet ze dat alleen onderzoek echt het verschil kan maken. “Je leest vaak in rouwadvertenties dat mensen de strijd niet hebben kunnen winnen. Maar dat stuit me tegen de borst, het is net of mensen met kanker dan een wedstrijdje doen en kunnen winnen of verliezen. Maar als jij het niet redt, dan is dat omdat je dubbele pech hebt. Ze gaan allemaal de strijd aan, maar je hebt het niet zelf in de hand. Het blijven voor mij allemaal kanjers.”

Sjef overleed aan longkanker, maar rookte nooit – Foto: privéfoto

Tijdens Alpe d’HuZes in Frankrijk wordt Annelies ook gesteund door haar kinderen. “Ze komen allebei met hun partner deze kant op. De kleinkinderen zitten nog op school, dus die blijven thuis, maar ik ben heel blij dat ze er bij zijn en dat ze voor die paar dagen dat hele eind willen rijden. En zij zeggen ook: papa zou dit geweldig hebben gevonden.”

Zie ook: Alpe d’HuZes staat voor de deur, maar waar gaat het geld naartoe?