Bonte Schaap Festival vervangt Schaapscheerdersfeest

Rhedense Schaapskudde. Foto: Studio Rheden

– Veel Rhedenaren zijn opgegroeid met het schaapscheerdersfeest. Maar na 52 keer, de laatste 15 keer georganiseerd door Stichting Brebo, gaat het nu verder onder de noemer: Bonte Schaap Festival. Dit zal voor het eerst plaatsvinden op zondag 12 juni 2022.

Toch blijft het schapen scheren van de Rhedense Schaapskudde het hoogtepunt van het evenement. Daarvoor wordt dit jaar op het Mr. B. van Leeuwenplein een speciale plek ingericht om de oude traditie te herstellen. En dat scheren gebeurt nog op ambachtelijke wijze met een herdersschaar.

Op het festival zijn volgens de organisatie veel verenigingen, stichtingen, sportclubs, ondernemers en hobbyisten uit Rheden en omgeving te vinden die zich presenteren op de braderie.

Op het Bonte Schaap Festival zijn naast de schaapskudde en de braderie nog andere festiviteiten te vinden waaronder een kindercircus, straattheater, livemuziek, modeshow en een dweilorkest. En vanaf 13.00 uur is er een Bonte Schaap markt bij verzorgingshuis Rhederhof.

Kampioenschap ‘Schapen Nadoen’

En aan het einde van de dag wordt om 17.00 uur het Rhedens Kampioenschap ‘Schapen Nadoen’ georganiseerd op het podium voor het Wapen van Rheden.

De schaapskudde zal op deze zondag rond 08.45 uur ons dorp binnenlopen vanaf de Posbank onder leiding van de March and Showband richting de winkelstraat. Rond 10.00 uur wordt de schaapskudde verwacht op het Mr. B. van Leeuwenplein.

Schaapskudde – Foto: Twitter

Organisatie

Het Bonteschaapfestival wordt dit jaar georganiseerd door meerdere organisaties. Dit zijn de Rhedense Schaapskudde, Ondernemers Centrum Rheden (BIZ) en de Ondernemers Rheden/De Steeg (ORDS). Op de website van de organisators is het complete programma van de dag te vinden.