Owen (18) is restaurateur en dat is hard nodig

Owen laat zien wat hij zoal maakt tijdens zijn opleiding. Foto: Omroep Gelderland

– Gelderland kent 17.000 monumenten die allemaal onderhouden en gerestaureerd moeten worden. Er is alleen één probleem: er zijn lang niet genoeg mensen om dat te doen. Goed opgeleide restauratiespecialisten zijn dan ook keihard nodig om ons culturele erfgoed te behouden voor de toekomst.

Daarom timmert het Gelders Restauratie Centrum (GRC) in Velp flink aan de weg om vakmanschap te behouden door voldoende restauratiespecialisten op te leiden.

Zeventig per jaar

Ieder jaar gaan er in onze provincie zeventig restaurateurs met pensioen. “Die moeten vervangen worden”, stelt Jan Gersen, directeur van het Gelders restauratiecentrum. “Je bent niet zo maar 1-2-3 restauratiespecialist. Daar gaan jaren overheen. We hebben nu een instroom van zo’n tien tot twaalf mensen per jaar. We streven ernaar om in drie schooljaren zo’n zestig leerlingen op te leiden en hun uitstroom dan wat te versnellen.”

Eén van die studenten is Owen. “Nieuwbouw leek me niet spannend genoeg”, zegt de 18-jarige. “Niet genoeg uitdaging. Restauratie is dat wel. Met hout werken vind ik gewoon mooi.”

Om leerlingen een goede leerplek te bieden, is deze week een nieuwe werkruimte voor hen geopend. “Je leert hier nog echt vakman worden”, zegt Gersen.

Bekijk hier wat Owen doet tijdens zijn studie:

Zie ook: Duizenden pensionado’s zetten economie in de Achterhoek onder druk