Jonge vosjes verkennen de wereld op de Veluwe

Jonge vosjes. Foto: Jeroen van Wijk

– Natuurfotograaf en ecoloog Jeroen van Wijk gaat regelmatig op pad voor Geldersch Landschap & Kasteelen. Ook in mei, wanneer de lente in volle gang is en de natuur veel moois te bieden heeft. Het is bij uitstek de periode dat jonge dieren voorzichtig de wereld gaan verkennen. Jonge vosjes komen voor het eerst buiten hun hol en zien, horen en ruiken iedere dag weer iets nieuws.

De eerste weken

De paartijd van de vos loopt van december tot in februari. Vervolgens worden eind maart of begin april, na een draagtijd van ruim 50 dagen, meestal 4 of 5 welpjes geboren. Dit kunnen er echter nog meer zijn.

De geboorte vindt doorgaans plaats in een ondergronds hol, ook wel ‘bouw’ genaamd. Vossen kunnen die uitstekend zelf graven, maar ook (oude) dassenburchten en konijnenholen zijn populair. De welpjes hebben bij de geboorte een grotendeels donkergrijze vacht en hun oogjes zitten nog zo’n anderhalve week dicht.

Gedurende de eerste vier weken na de geboorte wordt melk gedronken bij de moeder. Na die tijd krijgen de jongen vast voedsel. Niet alleen de moeder, maar ook de vader komt dan regelmatig een maaltje bezorgen.

Jong geleerd, oud gedaan

Na ongeveer een maand in het hol te hebben doorgebracht, is het in mei tijd dat de welpjes de buitenwereld gaan verkennen. Vooral bij warm, zonnig weer komen ze naar buiten. En dan trekt ieder geluid hun aandacht.

Heeft u ook mooie foto’s gemaakt, laat het ons weten.