Zorgen bij provincie: ‘Er komen te veel wolven en je mag niets’

De meerderheid in de Gelderse politiek vindt de wolf nu te goed beschermd. Foto: Pixabay

– Een meerderheid van de Gelderse politiek vindt dat de wolf te goed beschermd is. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. De wolf mag nu bijvoorbeeld niet worden verjaagd of uit een gebied worden geweerd.

Dat de wolf zo strikt beschermd is, komt door Europese regels: het dier heeft de hoogste graad van bescherming. “Maar er ligt nu een document voor om de status van de wolf iets naar beneden bij te stellen zodat vormen van beheer wel kunnen”, vertelde gedeputeerde Peter Drenth tijdens een Statenvergadering.

Hij vroeg de politiek om bij de Europese partijen te lobbyen om de bescherming van de wolf te verlagen. “Zodat we een beetje lucht krijgen om beheer toe te kunnen passen.” Drenth benadrukt dat dat echt niet alleen om afschot gaat, maar ook de mogelijkheid om het dier te verjagen of te weren uit een gebied.

‘Dit is zorgelijk’

Een meerderheid van de Gelderse politiek vindt dat de bescherming omlaag moet. “Het is wel zorgelijk dat je niks kan. We merken het nu al, een tekort aan moeflons en de biggen van wilde zwijnen gaan er allemaal aan. Er komen op een gegeven moment te veel wolven en je mag niets. Wij willen naar een gecontroleerde beheerstand”, zegt Gerrit Averesch van de SGP.

Zijn Europese partij diende een voorstel in om de bescherming van de wolf terug te dringen, daar wordt nu over onderhandeld.

Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren vindt dat maar niets. Hij komt veel in de natuur, maar de wolf zag hij nog niet. “Het zijn schuwe dieren, het is ook niet goed als ze aan mensen gewend raken, dus het is prima dat ik de wolf nog niet gezien heb.”

‘Geen beheersmaatregelen’

Volgens hem gaat het helemaal nog niet zo goed met de wolf. “De conditie van de Midden-Europese wolf, die in Nederland en Duitsland, is nog niet in goede toestand. Voorlopig moet je echt geen beheersmaatregelen toepassen, daar zijn we echt op tegen.”

Naast de Partij voor de Dieren zijn alleen GroenLinks, de SP, D66 en de PvdA tegen. “De terugkeer van de wolf is de kroon op ons milieubeleid”, zegt Karin Jeurink van de PvdA.

“De wolf loopt frank en vrij rond en schapen, pony’s en veulens liggen dood in de wei. Het kan niet zo zijn dat we zoveel beesten opofferen voor een dier”, vindt PVV’er Marjolein Faber.

‘Ook VVD’ers mogen er zijn’

Ook Van der Veer ziet de schade van de wolf. “De Partij voor de Dieren heeft ook echt wel een genuanceerde mening over de wolf. We zien ook dat andere dieren worden opgegeten door de wolf. Je moet die andere dieren ook wel beschermen. We maken binnen onze partij wel eens het grapje dat de wolf de VVD’er onder de dieren is. Iets te gulzig en begerig, maar VVD’ers mogen er ook zijn.”

Averesch vindt dat de wolf eigenlijk niet past in Nederland. “De laatste wolf stamt van voor 1900, toen hadden we vier miljoen inwoners. We moeten goed kijken naar wat beheersbaar is. Ze hoeven van mij echt niet allemaal weg, maar een aantal van 400 wat ik ooit eens heb horen roepen vind ik wel echt heel veel.”

Komende woensdag vergadert de politiek weer over de wolf. Het gaat dan ook over subsidies om dieren te beschermen tegen de wolf. Dan wordt er ook gesproken om die subsidies te verruimen.

Wanneer het Europees Parlement het voorstel in stemming brengt, is nog niet duidelijk.

Onderzoek naar dode wolven

Voor een doodgeschoten wolf in Stroe is duizenden euro’s uitgeloofd voor de gouden tip. Ook in Ugchelen is een dode wolf gevonden. Wat daar gebeurd is, is nog onduidelijk. De provincie sluit menselijk handelen niet uit en is op zoek naar getuigen.

Zie ook: Dode wolf onder verdachte omstandigheden gevonden in Ugchelen