Wat doet een standbeeld van Simon Carmiggelt in De Steeg?

Het beeld van Carmiggelt in De Steeg. Foto: Omroep Gelderland

– Op een bankje, met uitzicht over de IJssel in De Steeg, zitten sinds 1990 de beroemde schrijver, columnist en tv-persoonlijkheid Simon Carmiggelt en zijn vrouw Tiny. Maar waarom zit de man die bijna duizenden Kronkels in zijn leven schreef en wereldberoemd was in Nederland juist hier over de IJssel uit te kijken?

Simon Carmiggelt begon kort na de Tweede Wereldoorlog met zijn dagelijkse column Kronkel in de krant Het Parool. De Kronkels werden erg populair en er verschenen ook boeken met daarin een selectie van de beste stukjes van Carmiggelt. Al snel rees zijn ster en vanaf de jaren vijftig tot zijn dood in 1987 was hij een bekende Nederlander. Ook verscheen hij geregeld op televisie, met voorgelezen Kronkels of in panels van tv-programma’s. Maar de druk om elke dag een goede Kronkel te schrijven was groot.

Wim Kan

In de jaren vijftig had Carmiggelt behoefte om er tussenuit te gaan en op krachten te komen. Zijn vriend en beroemde cabaretier Wim Kan adviseerde hem om naar De Steeg te gaan, omdat het daar zo rustig en mooi was.. Carmiggelt en zijn vrouw gingen en raakten verknocht aan de plek. Vanaf 1961 hadden ze zelfs een vaste hotelkamer in het dorp. Twee weken per maand woonden ze Amsterdam, de andere weken in De Steeg.

Simon Carmiggelt tijdens tv-opnames – Foto: Rob Mieremet, Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Vaste routine

Carmiggelt had hier een vaste routine: na de lunch wandelde hij in de bossen, over de kronkelige paden van landgoed Rhederoord, daarna ging hij naar de kroeg om inspiratie op te doen voor zijn dagelijkse column in het Parool, de Kronkel. Aan het begin van de avond was die af, want ook in De Steeg ging het werk door en moest er zes dagen per week een Kronkel verschijnen.

Er is tegenwoordig zelfs een Carmiggelt wandeling.

Simon Carmiggelt in 1984 – Foto: Anefo, CCBY 4.0 via Wikicommons

Carmiggelt-beeld

Het beeld in De Steeg is gemaakt door Wim Keyl en in 1990, drie jaar na de dood van Carmiggelt, geplaatst op initiatief van inwoners van De Steeg. Simons vrouw Tiny was bij de onthulling aanwezig.

In 2012 zijn de beelden gestolen en in stukken teruggevonden. Er is actie gevoerd om geld in te zamelen om de beelden te laten restaureren. Een jaar later zijn ze teruggeplaatst, op hun vertrouwde plek. Het is een hartverwarmend eerbetoon van De Steeg aan de beroemdste columnist die Nederland gehad heeft..

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio en YouTube.