Natuurmonumenten zoekt wolven op de Veluwe

Wolf. Foto: Natuurmonumenten

– Natuurmonumenten gaat weer op zoek naar zwervende wolven op de Veluwe. Want er lijken vijftien tot twintig wolven in Gelderland te wonen. Onderzoekers zeggen dat de roedel steeds vaker op de Midden-Veluwe loopt. Onlangs is er een wolf gezien tussen Rozendaal en Velp.

Daarom organiseert Natuurmonumenten op zondag 19 juni van 10.00 tot 12.00 uur een wandeltocht met een gids van Natuurmonumenten die alles vertelt over het leven van de wolf in Nederland.

Wat is jouw vraag?

Tijdens een wandeling over Veluwezoom krijg je antwoorden op vragen als: Hoe herkennen we de sporen van de wolf? Wat kunnen we doen als we die sporen vinden? Wat moeten we doen als we een wolf tegenkomen? Wat is de rol van de wolf in het ecosysteem? Hoe leven wolven? Waar jagen ze op en hoeveel kilometers lopen ze op een dag? Gaan mens en wolf wel samen? En wat is de uitdaging voor natuurbeschermers in de toekomst?

Zie ook: Wolf loopt rond op de Posbank, grote zorgen bij herder om schapen

Wolf definitief terug in Nederland

De wolf is definitief terug in Nederland nadat een wolvin zich officieel heeft gevestigd op het noordelijke deel van de Veluwe en een mannetje heeft ontmoet. Het mannetje en vrouwtje kregen in 2019 vijf welpjes. De wolvin die zich sinds juni 2020 op de zuidelijke Veluwe had gevestigd is helaas in het vroege voorjaar van 2021 op de N224 doodgereden. Op dit moment is er een wolvenroedel gevestigd op de Noord Veluwe en een wolvin met waarschijnlijk een partner op de Midden Veluwe.

Voorlichting en samenwerking

Veel mensen weten maar weinig over hoe de wolf leeft. Natuurmonumenten werkt daarom samen met andere organisaties aan voorlichting over de wolf. In gebieden waar wolven zich vestigen, werkt Natuurmonumenten bijvoorbeeld samen met schapenhouders om ervoor te zorgen dat hun vee beschermd wordt. Natuurmonumenten organiseert in een aantal gebieden wolvenexcursies voor het geven van informatie over dit imposante dier. Aanmelden voor de wandeltocht kan hier.