Wolvenpopulatie blijft groeien: ‘We moeten nu echt aan de bak’

Een wolf in Gelderland. Foto: Gert-Jan van Sligtenhorst

– Het aantal gevestigde wolven in Gelderland blijft toenemen. Dat constateert BIJ12 die namens alle provincies de wolvenpopulatie monitort. Daarmee rijst de vraag of de afschotcijfers voor herten en zwijnen moeten worden aangepast nu er een toppredator rondloopt op de Veluwe.

Er verblijven nu minimaal twintig wolven in Gelderland en ook worden er steeds vaker zwervende wolven waargenomen. “De rustige aanloopperiode is nu echt wel klaar”, stelt wolvenexpert Glenn Lelieveld namens de Zoogdiervereniging. “Verspreid over Nederland zijn er de afgelopen periode elf nieuwe individuen opgedoken. Daarvan komen er acht uit Duitsland. En dan zijn er ook nog plekken waar we welpen verwachten. We hebben in Gelderland tenminste vier territoria waar wolven zitten.”

Natuurlijk wildbeheer door wolf

Na 150 jaar afwezigheid vestigde de wolf zich in 2019 weer officieel in Nederland en hun aantal groeit gestaag. Maar Lelieveld verwacht dat het roofdier nog heel wat voor ons in petto heeft. “De aantallen wolven in Nederland zouden bij wijze van spreken elk jaar kunnen verdubbelen. We moeten nu echt aan de bak.”

Daarmee doelt Lelieveld onder andere op het wildbeheer van de provincie Gelderland. “De afgelopen jaren is het wildbeheer vooral gericht op het voorkomen van schade. Daarbij zijn er onder andere ook behoorlijke hoge afschotcijfers ingesteld. Maar met de komst van de wolf heb je er een toppredator bij die daarbij helpt.”

Als er te weinig wild is, dan jaag je wolven bijna naar de schapen toe

Glenn Lelieveld, wolvenexpert van de Zoogdiervereniging

Op het menu van de wolf staat vaak damhert, edelhert, ree en wild zwijn. Lelieveld pleit er daarom voor om de afschotcijfers voor deze dieren naar beneden bij te stellen. “Doen we dat niet dan is de kans groot dat er op een gegeven moment te weinig wild is. Dan jaag je wolven bijna naar de schapen toe. Dat willen we juist met elkaar voorkomen.”

‘Zonder afschot kaalgevreten bossen’

Maar de Faunabeheereenheid Gelderland (FBE Gelderland) die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het wildbeheer is niet van plan om op voorhand de afschotcijfers aan te passen. “De wolf loopt hier pas drie jaar rond en we moeten langer monitoren wat het effect van de wolf is op de wildstand”, zegt Erik Koffeman als ambtelijk secretaris van de FBE Gelderland.

Kijk naar een reportage over de groeiende wolvenpopulatie:

“In Duitsland lopen de wolven al ruim twintig jaar rond en desondanks zien we daar een toename qua damherten, edelherten, wilde zwijnen en reeën”, weet Koffeman. “Op de Veluwe hebben we nu bijna 4000 edelherten, terwijl de doelstand 1500 is. De wolf kan dat die doelstand echt niet in zijn eentje realiseren. Zonder afschot door jagers hebben we over een aantal jaar kaalgevreten bossen. Dat willen we ook niet.”

Op 1 juli van dit jaar start het nieuwe jachtseizoen. Lelieveld ziet graag dat deze datum opschuift. “De Rijksuniversiteit Groningen heeft daar een groot internationaal onderzoek naar gedaan. Zij concluderen dat je juist meer schadegevallen krijgt onder schapen wanneer je in het najaar heel erg gaat jagen. Omdat jongen dieren dan groter zijn, is dat de periode dat wolven het moeilijkst aan voedsel komen.”

Als reactie laat Koffeman namens de FBE Gelderland weten: “Wij werken juist samen met de wolf en kijken echt naar de doelstanden per gebied. Mocht de wolf in dat gebied veel edelherten hebben gepakt, dan passen wij ons afschot daarop aan. Wat dat aangaat zijn we heel flexibel en nemen we gas terug wanneer dat moet.”

Zie ook: