IVN organiseert wandeling: Natuur van het zuiverste water

IVN. Foto: Corlène van den Camp

– Natuurvereniging IVN Oost-Veluwezoom organiseert regelmatig wandeltochten over de veluwe. Op zondag 19 juni is er een wandeling langs bronnen, sloten en poelen. De wandeling begint om 13.00 uur vanaf parkeerplaats Sterrebos aan de Zutphense straatweg in Ellecom.

De Veluwezoom is een droog natuurgebied, zo lijkt het: zandverstuivingen, droge heide en onzalige bossen. Maar de schijn bedriegt. Diep onder die droogte herbergt de Veluwe een enorm, maar niet onuitputtelijk, reservoir aan kostbaar water.

“Op sommige plaatsen komt dat water spontaan omhoog borrelen en schept daarmee prachtige en bijzondere ecotopen”, aldus IVN OostVeluwezoom. “Vaak ook grijpt de mens, letterlijk, diep in en pompt het water naar de oppervlakte. Dan dient het als schoon en gezond drinkwater, dat we met recht ‘bronwater’ mogen noemen. Verschil met het sjieke flessenwater: het komt voor bijna niets uit de kraan.”