Wil je geen uitval van scholieren? Huur een wandelcoach in

De praktijkschool in Velp boekt goede resultaten met de inzet van de wandelcoach. Foto: Aeres MBO Velp

– Het aantal vroegtijdige schoolverlaters op de mbo-school Aeres in Velp is in een jaar tijd van 46 naar 12 leerlingen gegaan. Dit komt door de komst van een wandelcoach. “Het aantal studenten dat met psychische problemen kampt is een stuk verminderd”, zegt de school.

“Sommige studenten zagen we in de coronaperiode gewoon niet meer. We hebben docenten gehad die langs de deuren moesten, omdat zij zich echt zorgen maakten over het welzijn van de studenten”, vertelt teamleider Marieke Kersten. “Het was belangrijk voor ons dat deze studenten onze school niet zouden verlaten door deze periode. Mentale zorg kreeg voor ons daarom hoge prioriteit.”

Maar waarom gekozen voor een wandelcoach? Kersten: “Iemand op de school kende haar en die boekte goede resultaten. Toen besloten we dat te proberen en we zijn blij dat we dat gedaan hebben. We hebben met zeventien studenten gewandeld. Sommige studenten hebben niet eens meer verdere psychische hulp nodig. We gaan er na de zomer ook mee door. We hebben voor vijftien studenten ingekocht.”

De wandeltrajecten bestaan uit zes sessies.

Landelijke aanpak

Het kabinet heeft onlangs een landelijke aanpak voor betere mentale gezondheid aangekondigd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 1 op de 15 jongeren kampt met een depressie. Het aantal sociale contacten neemt af en de werkdruk neemt toe.

De aanpak richt zich onder andere op bewegen, het doorbreken van taboes op burn-outklachten en het voorlichten van jongeren over het creëren van een goede balans tussen online en offline.