Hypermodern ziekenhuis in Elst vervangt ziekenhuis Velp

Ziekenhuis Velp. Foto: Studio Rheden

– Het ziekenhuis in Velp verdwijnt. Maar daarvoor in de plaatst komt er in Elst een hypermodern ziekenhuis dat zijn energie volledig haalt uit waterstof. Op de nieuwe locatie komen onder meer poliklinieken en operatiekamers, maar geen bedden. Rijnstate Elst wordt in juli 2023 in gebruik genomen.

De nieuwe vestiging vervangt de verouderde locatie in Velp en ook van Arnhem-Zuid. Willem-Jan Hanegraaf, directeur Bouw van Rijnstate, spreekt van het ‘ziekenhuis van de toekomst’.

Zaterdag konden belangstellenden al een kijkje komen nemen en dat leidde tot enthousiaste reacties volgens Omroep Gelderland. Hanegraaf weet alles van het nieuwe ziekenhuis. Hij beantwoordt de belangrijkste vragen.

Waarom is dit ziekenhuis zo bijzonder?

“Rijnstate Elst is het eerste ziekenhuis in Europa waarbij we waterstof gaan toepassen als energiebank voor dit ziekenhuis. Wij zijn een all-electric ziekenhuis. Dat betekent dat we het ziekenhuis alleen voorzien van elektriciteit en niet meer van aardgas. Die elektriciteit wekken we zelf op door middel van zonnepanelen. En de energie die we over hebben slaan we op in een waterstoftankenergiebank. Die kunnen we dan op het moment dat we weer extra energievraag hebben, gebruiken door de waterstof om te zetten in elektriciteit.”

Hoe werkt zo’n waterstoftank?

“In de tank zelf gebeurt niet zoveel. Daar staat nog een hele installatie omheen. En vooral daar gebeurt het straks. In die tank zit waterstof die we gebruiken als energiedrager. Dat betekent dat je elektriciteit omzet in waterstof, zoals je elektriciteit ook in een batterij kunt opslaan. Alleen wij slaan het op in waterstof omdat je daarmee geen verlies hebt van energie zoals je dat bij een batterij wel hebt. Die ontlaadt na verloop van tijd. Zo’n waterstoftankenergiebank is ontzettend milieuvriendelijk. Dat is ook onze doelstelling, om CO2-neutraal te worden voor dit ziekenhuis en uiteindelijk ook zelfvoorzienend.”

Waarom is er gekozen voor een nieuw ziekenhuis in Elst?

“We hebben een groot verzorgingsgebied en daarin is het van belang om op verschillende plekken goed zichtbaar te zijn en ontsluiting van ons verzorgingsgebied te kunnen garanderen. Die verschillende locaties hebben ook verschillende profielen. Dus de hoofdlocatie in Arnhem als topklinisch profiel waar we voor staan, electieve zorg in Zevenaar en dan dat ziekenhuis van de toekomst hier in Elst.”

Welke functie krijgt dit nieuwe ziekenhuis?

“Het is een dagziekenhuis zonder bedden. Dat betekent dat we poliklinieken hebben in de brede zin. Maar we hebben ook diagnostiek, we hebben operatiekamers op deze plek en zelfstandige behandelkamers. Dus het is meer dan een polikliniek, maar dan zonder bedden. Ook hebben we verschillende functies dicht op elkaar kunnen creëren, waardoor de patiënt minder hoeft te lopen en daardoor comfortabeler het ziekenhuis doorgaat.”