Rhedense veteranen worden in het zonnetje gezet

Foto van veteranendag Rheden 2022 Foto: Martin Slijper
Foto van veteranendag Rheden 2022 Foto: Martin Slijper

RHEDEN – In verband met de Nederlandse Veteranendag heeft burgemeester Carol van Eert ruim 200 veteranen ontvangen die in de gemeente Rheden wonen. Maar in verband met de nieuwbouw van het gemeentehuis vond de bijeenkomst plaats op Landgoed Bronbeek in Arnhem.

Tijdens de bijeenkomst sprak de burgemeester zijn waardering uit voor het werk van de Rhedense veteranen. Ook gastspreker adjudant Lion van der Most hield een toespraak.

Na het officiële gedeelte was er een rondleiding door de tuin en een informeel samenzijn met als afsluiting een Indische maaltijd.

Eerbetoon

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteranen –jong en oud, man en vrouw- die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. De gemeente Rheden kent 275 geregistreerde veteranen.

Zij zijn rechtstreeks betrokken geweest bij oorlogshandelingen of vredesmissies. Niet alleen in de Tweede Wereldoorlog, Korea en Indië maar ook in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak of Afghanistan en Nieuw Guinea.

Veteranendag Rheden – Foto: Martin Slijper

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is sinds 2005 jaarlijks rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. In 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Nederland telt ongeveer 105.350 veteranen: van Tweede Wereldoorlog veteranen tot en met militairen die zijn ingezet bij de vredesmissies van nu.

Veteranendag Rheden – Foto: Martin Slijper