Lezing en kranslegging Keti Koti in Rheden

Keti Koti. Foto: Omroep Gelderland

– Bij de Dorpskerk in Rheden is donderdagavond vanaf 19.00 uur een lezing en kranslegging om de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 / 1873 te herdenken en te vieren. Daarnaast start deze week een Keti Koti expositie in de bibliotheek in Velp.

De lezing wordt gegeven door Fatah-Black die is uitgenodigd om op deze avond een lezing te geven. Hij is historicus en docent aan de Universiteit Leiden en expert op het gebied van vroegmoderne globalisering en het Atlantisch slavernijverleden.

Na de lezing is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de lezing en Keti Koti. Aansluitend legt burgemeester Carol van Eert samen met een aantal leden van de werkgroep een krans op het grasveldje voor de Dorpskerk.

Expositie in Velp

Tot 29 juni was er al een expositie te zien over Keti Koti in De Bundel in Dieren. Deze werd geopend door Paul Hofman, wethouder voor kunst en cultuur. Vanaf 1 juli tot 14 juli is deze expositie ook te bekijken in de bibliotheek in Velp.

De expositie vertelt waar Keti Koti vandaan komt, over de geschiedenis van de slavernij en over enkele sporen die daarvan in de gemeente Rheden zijn terug te vinden. Naast tekst en foto’s zijn er ook voorwerpen, boeken en kledingstukken te zien.

Voor het eerst wordt er in de gemeente Rheden aandacht besteed aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 / 1873. Dit gebeurt naar aanleiding van een motie die vorig jaar door de gemeenteraad is aangenomen.

Zie ook: Rheden staat ook stil bij Keti Koti met kranslegging en tentoonstelling