‘Ik werd afgeperst en bedreigd’, zegt schutter McDonald’s Zwolle

Op 30 maart schoot Ü. twee broers dood in de McDonald's in Zwolle. Foto: ANP

– De man die in een drukke McDonald’s in Zwolle twee broers doodschoot, zegt dat hij maandenlang door hun familie werd afgeperst en bedreigd. Het zou niet zijn bedoeling zijn geweest om de mannen te vermoorden. Dat schrijft de NOS, nadat de redactie politieverhoren heeft ingezien.

De 32-jarige Veysel Ü. uit Rozendaal wordt verdacht van het doodschieten van de twee broers Hüseyin en Ali Torunlar. Hij deed dat in maart in een volle McDonalds, waar tientallen mensen – waaronder vele kinderen – aanwezig waren. Aankomende donderdag start de rechtszaak tegen de verdachte.

‘Ik schaam me’

De NOS heeft de politieverhoren met Ü. ingezien. “Wat er in de McDonald’s gebeurd is, heb ik echt spijt van”, zei Ü tegen de recherche. “Ik schaam me vreselijk. Ook voor de kinderen die erbij waren.”

Na de schietpartij in maart meldde de verdachte zich enkele uren bij het politiebureau in Deventer. Daar gaf hij direct toe wat hij had gedaan. Al in zijn eerste verhoor verklaarde Ü. dat hij werd afgeperst. Inmiddels zijn chatberichten tussen de slachtoffers, hun familieleden en Veysel Ü. onderzocht. Ook is de verdachte nader ondervraagd.

Vastgoed in Turkije

Volgens de recherche lijkt het er in berichten op dat Ü. honderdduizenden euro’s tegoed had van een zoon één van de doodgeschoten slachtoffers: Ali Torunlar. Veysel Ü. runde een bedrijf in Turkse levensmiddelen. In een van de verhoren vertelt de ondernemer dat hij via de familie Torunlar vastgoed wilde kopen in Istanbul en veel geld heeft geïnvesteerd, waar hij nooit meer iets van terugzag. “Het is maffia, ze hebben me geplukt”, zei Veysel Ü. volgens een kennis.

De zoon van Ali Torunlar heeft tegen de politie gezegd dat Ü. inderdaad wilde investeren in Turkije en dat er daarom geld over en weer ging, maar dat het juist Veysel Ü. was die de boel bedonderde.

Afgesproken in McDonald’s

Het conflict leidde in ieder geval tot dreigende taal van de zoon van Ali Torunlar richting de verdachte, blijkt uit appjes die aan het strafdossier zijn toegevoegd. Bemiddeling van zijn oom Hüseyin Torunlar leverde niets op.

Op 30 maart spraken Hüseyin en Ali Torunlar af met Veysel Ü. in de McDonald’s in Zwolle-Noord. Opnieuw moest hij betalen, verklaarde de verdachte. Dit keer 30.000 euro. Hij sprak bijna een uur met de broers, maar het gesprek escaleerde naar eigen zeggen toen hij aangaf dat hij niet kon betalen. “Ik kreeg te horen: ik schiet je dood en we nemen je kinderen ook mee.” Toen zou er iets bij hem geknapt zijn, al zegt Veysel Ü. tegen de politie dat hij niet meer goed weet wat er toen gebeurde. “Ik voelde me kapot van binnen.”

Veysel Ü. wordt door het OM verdacht van moord of doodslag. Zijn advocaten, Esther Blok en Michel van Stratum, betwisten dat sprake is geweest van een koelbloedige liquidatie. “Alles wijst erop dat onze cliënt lange tijd is opgelicht, afgeperst en met de dood bedreigd. Het lijkt op een geval van psychische overmacht.” Volgens de advocaten verkeert de verdachte nog altijd in “een soort shocktoestand”, maar werkt hij mee aan het onderzoek.

Zie ook: