Dubbele moord McDonald’s in verband gebracht met investeringen bij Turkse maffiabaas

De McDonald's in Zwolle waar de moorden zijn gepleegd. Foto: ANP

– De rechter buigt zich donderdag voor het eerst over de geruchtmakende dubbele moord bij de McDonald’s in Zwolle. De 32-jarige Veysel Ü. uit Rozendaal zou daar de twee broers Hüseyin en Ali Torunlar hebben doodgeschoten, wat hij heeft bekend. In de Zwolse rechtbank zal het lopende onderzoek worden besproken. Ook krijgt Ü. daar officieel te horen waarvan hij wordt verdacht. Gezien de feiten, zal dat om meervoudige moord gaan.

Hoewel het naar de exacte toedracht die aanleiding gaf voor het incident vooralsnog gissen blijft, kwamen daar inmiddels verschillende verhalen over naar buiten. Zo meldde RTV Oost dat het mogelijk zou gaan om een afrekening in het drugscircuit. De verdachte en zijn vader zouden banden hebben met de wietmaffia en hun groothandel in Velp hebben gebruikt voor het witwassen van geld uit de heroïnehandel.

Afgelopen weekend kwam de NOS met onthullingen vanuit politieverhoren die de omroep heeft ingezien. Veysel Ü. zou volgens eigen zeggen honderdduizenden euro’s tegoed hebben gehad van een zoon van de omgekomen Ali Torunlar. Daarmee zou hij vastgoed hebben willen kopen in Istanbul, maar nooit meer iets van zijn investering hebben teruggezien.

“Het is maffia, ze hebben me geplukt”, zegt Ü. in het politieverhoor. Hij beschrijft het als een piramidespel, maar wil daar verder niets over uitleggen. De zoon van Ali Torunlar beweert in een verhoor dat het juist Veysel was die de boel bedonderde.

‘Turkse Robin Hood’

Omroep Gelderland sprak met enkele goed ingevoerde bronnen over onder meer de verklaringen die Ü. heeft afgelegd. Zij menen daar meer duiding over te kunnen geven. Vanwege de gevoeligheid van de zaak, willen zij anoniem blijven.

Piramidespel, wat zou de moordverdachte daarmee bedoeld hebben? Het zou volgens een bron – die banden heeft met de familie van Ü. – duiden op een investering bij een ‘populaire onderwereldfiguur en maffiabaas’ in Turkije: Sedat Peker, een ‘Turkse Robin Hood’ die ook bekendstaat als klokkenluider.

Deze in Turkije zeer bekende crimineel die op de vlucht is, biedt via videoberichten mensen de gelegenheid te investeren in vastgoedprojecten. Hij zou razend populair zijn in Turkije, maar tevens op ’s lands Most Wanted-lijst staan.

De bron meldt dat de investeringen van Veysel in zo’n project van Peker echt fors zouden zijn. “Maar op die vastgoedprojecten waar zijn geld in zat, daar was door de overheid beslag op gelegd. Veysel dreigde daardoor in geldproblemen te komen. Hij wendde die woede af op de zoon van een van de broers Torunlar, die zelf ook heel moeilijk zat met die situatie.” RTV Oost meldt deze week dat de zoon met wie Veysel het zakelijke conflict had, een jetset leven leidde in Turkije.

Uit de rondgang die Omroep Gelderland maakte aan de vooravond van de eerste zitting in deze zaak, komt naar voren dat in het circuit rondom de verdachte en slachtoffers veel spanning bestaat. De verdachte is onlangs overgeplaatst naar een gevangenis in het westen van het land. Daarnaast zou zijn familie veel dreigementen ontvangen. De vader van de verdachte zou zelfs enige tijd zijn ondergedoken.

‘Schoonfamilie ligt wakker van angst’

Ook het gezin en de schoonfamilie van Veysel zouden angst hebben voor ‘allerlei geweld of woede-uitbarstingen’. “Die liggen daar wakker van.” Of die angst reëel is, dat denkt deze bron niet. “Omdat zijn vrouw en kind hier niks mee te maken hebben.”

Verder zou er binnen de Turkse gemeenschap verbazing heersen over hetgeen er naar buiten komt rondom de betrokkenen in deze zaak. “Mede omdat het bekenden zijn van iedereen. Er wordt ook gedacht dat er meer aan de hand is dan wat beide partijen zeggen. Je krijgt geen conflict over kaas en olijven die worden verkocht bij de groothandel.” De kring van bekenden van deze families wijzen op de negatieve effecten van deze zaak voor de gemeenschap.

‘Niemand zag dit aankomen’

Het moet wel met illegale praktijken te maken hebben, meent de bron. “En dan doen alsof er niets aan de hand is”, vervolgt hij verontwaardigd. “Terwijl ze midden in de samenleving stonden. Niemand zag dit zo aankomen.” Toch komen er rondom deze zaak ook veel geruchten op gang waarvan onduidelijk is of ze wel kloppen, benadrukt hij.

Veysel Ü. heeft aan zijn advocaten laten weten donderdag niet aanwezig te willen zijn bij de eerste zitting. Verder meldt zijn advocaat op dit moment geen commentaar over de zaak te geven. De advocaat van de slachtoffers was niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook: