Boeren gaan ‘actievoeren zoals Nederland nooit eerder zag’

Willeam Schoonhoven van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) legt namens de boeren de toekomstplannen uit.

– De boerendemonstraties zijn nog niet voorbij. Sterker nog, de acties worden harder en gerichter. Dat vertelden boeren vrijdagavond tijdens een persmoment in Eerbeek, waar de gehele dag al de rotonde bij een papierfabriek werd geblokkeerd.

Op de ingelaste persconferentie – vanaf vier hooibalen – kwam een handjevol media af. Het persmoment werd ook in het Engels gehouden, omdat ook enkele Amerikaanse online media naar Eerbeek waren gekomen. Zo was The Epoch Times aanwezig, bekend als een extreemrechts mediabedrijf.

Bekijk hier het geïmproviseerde persmoment van de boze boeren:

Tussen een tiental trekkers, tientallen boeren en enkele voorbijgangers werd duidelijk dat de agrariërs de rotonde in Eerbeek blokkeerden, omdat het naastgelegen papierbedrijf een grote stikstofuitstoter zou zijn.

‘Wij zijn niet de enige’

“We proberen naar doelgerichte locaties te gaan”, stelt Willeam Schoonhoven van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), die het woord nam namens ‘alle boeren’ in gelegenheidsgroep Boeren van Nederland.

“We gaan niet zomaar ergens heen”, vult boer Riko van ’t Oever aan, om even later te vertellen de burgers zo min mogelijk lastig te willen vallen met de blokkades. “Maar wij zijn niet de enige”, doelt hij op de uitstoot van stikstof, zoals ook op het bedrijventerrein in Eerbeek.

Zie ook:Dit kost ons gewoon geld’, boeren blokkeren bedrijventerrein

De boeren willen opnieuw naar het stikstofplan kijken, om als maatschappij te bepalen ‘welke kant we op willen’. Volgens hen wil de politiek stikstof helemaal niet reduceren, maar enkel de boeren wegjagen.

‘Riskeren dat de steun wegebt’

De boeren zeggen dat ze zich niet gehoord voelen door de politiek in Den Haag en de demonstraties daarom harder worden. “We hebben ons altijd aan de regels gehouden, maar die tijd is voorbij”, zegt boer Riko. “Waarom zouden we blijven praten als er niet geluisterd wordt?”

Volgens de boeren is hun draagvlak groot. “Sinds de acties harder worden, groeit de steun in de samenleving”, ervaart Willeam. Bang dat de samenleving de acties niet meer steunt, doet hem niks: “Dan riskeren we maar dat de steun wegebt. We gaan actievoeren zoals Nederland nog niet eerder zag.”

In Eerbeek eindigde de boerenblokkade – na overleg met de politie – uiteindelijk om 18.00 uur, voordat de burgermeester de noodverordening zou uitroepen.

Zie ook: Boeren blokkeren papierfabriek bij Natura2000-gebied