Minderjarige jongens op vrije voeten na incident met ‘vuurwapen’

Politie houdt de twee onder schot. Foto: Ingezonden via Whatsapp

– De twee minderjarige jongens die donderdag werden aangehouden aan het Callunaplein in Dieren zijn weer op vrije voeten. De jongens werden gezien met een voorwerp dat leek op een vuurwapen.

De politie zegt dat de jongens niet reageerden toen ze werden ‘aangeroepen’ door de agenten ter plaatse. Er zijn daarop waarschuwingsschoten gelost, waarna de jongens zijn aangehouden (en inmiddels dus weer vrijgelaten). Ze zullen nog worden verhoord over het incident.

Het ging om een nepwapen. “Als er een melding binnenkomt dat iemand rondloopt met een mogelijk vuurwapen, wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Zo’n melding wordt uiterst serieus genomen”, aldus een woordvoerder van de politie.

“Dat betekent dat wij in zo’n geval geen enkel risico nemen. Het is voor agenten op straat lastig om in één oogopslag en op afstand te zien of een wapen echt of nep is.”

Nepwapens zijn verboden

De woordvoerder vertelt verder: “Nepwapens zijn verboden in Nederland. Juist omdat ze vaak niet van echt te onderscheiden zijn. We doen daarom ook een nadrukkelijke oproep om niet met nepvuurwapens rond te lopen. Ten eerste schrikken mensen die dit zien hiervan en kan het dreigend overkomen. En als dus de melding bij de politie komt, handelen wij conform protocol vuurwapenmelding.”

Zie ook: Minderjarigen hebben ‘vuurwapen’, politie lost waarschuwingsschoten