Ouderenzorg zucht onder personeelstekort, nóg meer gaten in rooster door corona

Om besmettingen onder kwetsbare cliënten en het schaarse personeel te voorkomen

– De zomercoronagolf lijkt zijn piek te naderen, maar de timing kon niet slechter voor de ouderenzorg, die al kampt met personeelstekorten. Het aantal zorglocaties in Gelderland met minstens één besmetting verdriedubbelde de afgelopen maand.

Zorginstellingen grijpen alles aan om de zorg ook deze zomer zo goed mogelijk door te laten gaan. “We moeten wel. Al het overbodige, zoals vergaderingen en scholing, hebben we in ieder geval geschrapt”, zegt zorgmanager Leontine van Middelaar van Innoforte in Velp.

De ouderenzorgorganisatie bekijkt momenteel of ze de zorg kunnen afschalen. “Dat iemand nog maar drie keer per week gedoucht wordt in plaats van zeven keer. Of dat medewerkers zonder zorgachtergrond ondersteunen, bijvoorbeeld bij het uitdelen van maaltijden of het toezicht in de huiskamer”, somt Van Middelaar op.

Maar er zijn volgens haar nog meer ideeën. “Als een fysiotherapeut toch langs een cliënt gaat, kan hij of zij het bezoek misschien combineren met een wasbeurt. Ook hebben we alle mantelzorgers aangeschreven of ze wat kunnen betekenen op locatie: als je bijvoorbeeld je moeder meeneemt voor een wandeling, neem dan ook een andere bewoner mee. Dat kan al heel erg helpen”, benadrukt de zorgmanager.

Maatregelen tegen corona

Nieuwe coronagevallen kan de ouderenzorg er in deze drukke zomerperiode echt niet bij hebben. Nu gaat het per locatie nog om een enkele besmetting of een handjevol.

“We zien weer een toename van het aantal besmettingen, zowel bij bewoners als bij medewerkers”, zegt bijvoorbeeld de woordvoerder van Sensire in de Achterhoek. ZZG Zorggroep in de regio Nijmegen benadrukt dat de cijfers op zich niet hoog zijn, maar dat de druk uit veel verschillende hoeken komt.

De zomercoronagolf zorgt alleen nog maar voor méér gaten in het rooster. “Het afgelopen half jaar hebben we al 324 besmettingen gehad, dat is de helft van ons personeel”, verklaart zorgmanager Van Middelaar van Innoforte.

Weer mondkapjes op

Daarom nemen sommige zorgorganisaties toch weer maatregelen. Medewerkers van onder meer Innoforte en ZZG Zorggroep hebben sinds enkele weken de mondkapjes weer op bij contact binnen de anderhalve meter, uit vrees voor besmettingen in de vakantieperiode.

“De druk is in de zomervakantie altijd hoger. Daarom vinden we deze maatregelen belangrijk, zodat mensen niet ziek worden en gewoon hun vakantie kunnen vieren”, aldus ZZG Zorggroep.

Gelukkig voor de zorg lijken de maatregelen meteen hun vruchten af te werpen. “In de maand juni hadden we 34 besmette medewerkers, in juli nog maar drie”, rekent Van Middelaar voor.

Kijk welke maatregelen ouderenzorgorganisatie Innoforte allemaal neemt: