‘Ze werd met spierballen geboren’; zusjes van Benthe zijn enorm trots

Benthe König (links) in samengestelde foto met haar zusjes (v.l.n.r. Tijsje

– Alle vier deden ze aan atletiek: Claartje, Vere, Tijsje en Benthe. Maar drie van hen zitten in de nacht van vrijdag op zaterdag voor de televisie om te kijken hoe de vierde in actie komt op haar allereerste WK atletiek. Benthe König (25) uit Velp straalt vrijdagavond in Amerika, terwijl ze ook aan stoppen dacht, zo vertellen haar trotse zusjes.

“Veer ik ga naar een echt WK, waar we vroeger hele dagen naar keken op televisie”, dat is wat kogelstootster Benthe vol trots tegen haar zus Vere zei toen ze onlangs werd geselecteerd voor haar eerste wereldkampioenschap.

“Ik vind het dan ook ongekend, ik ben zo ontzettend trots”, vertelt Vere. “Niet alleen op haar als sporter, maar ook als persoon. Ze doet het ook nog goed met haar studie, daarnaast is ze supergedisciplineerd, ontzettend sociaal en superintelligent. Tot slot is ze ook nog een ontzettend leuk mens, ze is echt een compleet persoon.”

Haar zus Claartje vult aan: “Dit WK heeft ze heel erg verdiend voor alle tijd die ze erin heeft gestopt. Ze gooit nooit ergens met de pet naar.”

Benthe König in actie dit jaar in Leiden. – Foto: ANP

‘Meetlint was te kort’

Vere, Claartje en Tijsje deden alle drie ook aan atletiek, maar stopten. In tegenstelling tot Benthe. “Ik stagneerde wat, het was daardoor lastig om gefocust te blijven. Ik ben ook meer een fladderaar en vond studeren, feestjes en gezelligheid ook heel leuk. Dat gaat natuurlijk niet als je topsporter wil worden”, vertelt Vere.

“Benthe was van jongs af aan heel eager. Ze wilde altijd weten hoever ze moest stoten om te winnen, wie er in Nederland het meest ver had gestoten. Ik was daar veel minder op gefocust. ‘Ben’ had ook gewoon iets meer talent, dat helpt natuurlijk ook”, lacht Benthes oudste zus.

Het was al snel duidelijk dat ze dat talent had. “We hadden een kogelstootwedstrijd bij de pupillen, waar ze de afstand nog aan het opmeten waren met een meetlint. Maar dat meetlint was toen al te kort voor de afstand die ze had gestoten. Ze hadden bij de organisatie nooit rekening gehouden dat ze zover zou komen. Het was al vrij snel duidelijk dat ze een uniek talent had”, vertelt Vere.

‘Op de camping won ze alles’

Voor Claartje was de atletiek vooral leuk omdat ze zo met haar zussen dezelfde sport kon doen. “Maar ik had een andere mentaliteit. Ik vond de sport leuk, maar niet te vaak en niet te lang.” Dat was bij Benthe wel anders, zag ze al snel.

“Als we bijvoorbeeld gingen kamperen en we deden jeu de boules, pingpong of volleybal, won zij altijd. Ik gaf haar ook altijd op voor die wedstrijden op de camping, want ik wist toch wel dat ze ging winnen. Ze is gewoon heel goed in sport.”

Tijsje stopte ook met atletiek. “Het trainen vond ik niet leuk en mijn zussen waren best streng en gedisciplineerd, ik een stuk minder. Benthe was een stuk fanatieker en had ook veel meer talent. En ze is beresterk geboren. Ze had toen ze klein was al spierballen, haha. Dat is het verschil tussen ons”, lacht de jongste zus.

Bijna gestopt

Maar hoe fanatiek en goed Benthe ook is, ook bij haar waren er wel eens twijfels of ze door moest gaan, weet Tijsje. “In de eerste zomer met corona liep het niet zo lekker. Ze wierp niet veel verder, er waren geen wedstrijden en ze moest vooral veel trainen. Daardoor wist ze niet hoe ze ervoor stond. Ze zei toen dat ze wel een EK of een WK wilde halen, maar ze twijfelde of ze daar alles voor moest opgevenmet het risico dat ze het toch niet zou halen. Dat zou ook wel balen zijn.”

“Maar ze behield wel de motivatie”, zegt Claartje. “Ze bleef gewoon doortrainen, ook al was het echt minder leuk. Nu het weer beter gaat en zemooie dingen bereikt, zie je haar ook echt stralen. En het is mooi om te zien dat ze het dan ook volhoudt op momenten dat het minder goed gaat.”

Benthe König in actie. – Foto: ANP

Want ja, Benthe moet voor het halen van deze prestaties wel wat opgeven, vertellen haar zusjes. “Het ergste vindt ze dat ze niet meer mee kan skiën met de familie. Volgend jaar gaan we weer met de hele familie en dan kan zij niet mee, omdat het risico op blessures te groot is”, vertelt Tijsje.

Maar verder wist de kogelstootster haar leven wel zo goed mogelijk in te vullen, voegt Claartje toe. “Ze heeft niet veel afgezegd, want ze ging wel naar feestjes. Alleen ging ze altijd op tijd naar bed en dronk ze niet te veel. Ze heeft het rustiger aan gedaan.”

‘Gespannen voor de tv’

Maar doordat ze het rustiger aan deed, staat ze nu wel op het WK in Oregon. En dat terwijl haar familie thuis op de bank zit. “We gaan wel naar het EK in München in augustus. Nu zitten we als trotse zusjes en met een trotse vader en moeder op de bank”, lacht Claartje.

Jongste zus Tijsje is gespannen als ze straks met z’n allen voor de televisie zitten. Wel om 02.00 uur ’s nachts, gezien het tijdsverschil met Amerika. “Ik ga die nacht toch niet kunnen slapen. Ik ben gespannen voor haar. Het is ongelooflijk dat ze daar staat. Wij gaan daar een klein feestje om vieren. Ik hoop dat zij het voor zichzelf heel erg leuk gaat maken. En natuurlijk moet ze er ook het beste van maken, want je wil ook niet onderuit gaan met de wereldtop om je heen.”

“Ik hoop dat ik Ben straks met een enorme glimlach op tv zie en natuurlijk hoop ik dat ze het supergoed gaat doen, maar ik hoop vooral dat van het scherm afspat dat ze er veel lol in heeft. Ze is jong en kan nog enorm genieten van dit WK”, besluit Vere.

Zie ook: