4Daagse wordt 3Daagse: wandelmars dag ingekort door bloedhitte

Een wandelaar zoekt verkoeling tijdens een eerdere editie van de 4Daagse. Foto: ANP

– De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt geschrapt. De organisatie van het wandelevenement heeft daartoe besloten, omdat de temperatuur dinsdag naar verwachting oploopt tot 38 graden. De stichting achter de 4Daagse vindt het niet verantwoord om dinsdag de wandelaars op pad te sturen.

De eerste dag voert de wandelaars via Elst en Arnhem traditioneel door de Betuwe, ten noorden van Nijmegen. Nu komt de dag dus te vervallen: woensdag start de 4Daagse op de tweede dag.

Vorige week werd duidelijk dat het kwik flink zou stijgen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, vooral op de eerste wandeldag. Het complete evenement een dag opschuiven werd niet gezien als een reële optie. Marsleider Henny Sackers spreekt van een unieke en misschien wel historische situatie. Hij zegt dat er, indien er gelopen zou worden op dinsdag, een ‘code rood-situatie’ zou ontstaan volgens de modellen die de 4Daagse hanteert. Daarop is besloten dag één te schrappen.

Marsleider Henny Sackers tijdens de persconferentie in Nijmegen

“De achtergrond van deze beslissing is geweest dat datgene wat er aan weersomstandigheden – en de gevolgen daarvan – wordt verwacht, een te grote druk gaat leggen op de medische zorg, zowel van onze eigen medische dienst als van het Rode Kruis. Het is niet verantwoord om te gaan lopen”, aldus Sackers.

De marsleider had na die beslissing telefonisch contact met de burgemeesters van Nijmegen, Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem. Zij reageerden teleurgesteld, maar begripvol. De afstanden inkorten of vroeger beginnen met wandelen was geen toereikende optie, omdat de weersverwachting nu nog slechter is dan in 2006. Bij die editie vielen twee doden en raakten vele wandelaars onwel.

Voor het in ontvangst nemen van het Vierdaagsekruisje heeft de beslissing geen gevolgen: de marsleiding heeft besloten de opzet van de mars aan te passen, dus krijgen alle lopers die de 4Daagse uitlopen ‘gewoon’ hun kruisje uitgereikt. De regels voorzien daarin.

Ook nog aanmelden op dinsdag

Aanvullend op het inkorten van de Vierdaagse is besloten dat de wandelaars die zich maandag willen aanmelden, dat ook dinsdag in de ochtend mogen doen. Dat voorkomt dat ze maandag massaal in de rij moeten gaan staan onder warme omstandigheden. Marsleider Sackers raadt iedereen ten stelligste af om dinsdag op eigen houtje op pad te gaan.

De beslissing om dinsdag niet te lopen was een moeilijke, maar onvermijdelijke, bleek tijdens de persconferentie. De temperatuur zal oplopen tot bijna 40 graden, een temperatuur waar de wandelaars zich niet op hebben kunnen voorbereiden. Het risico op zogenaamd ‘hitteletsel’ wordt te groot, waardoor het weeradviesteam zich genoodzaakt zag om de eerste dag van het wandelevenement te schrappen.

Bruls: ‘Wat niet kan, dat kan niet’

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zegt dat hij de beslissing van de 4Daagse ondersteunt, maar dat het ook een gevoel van teleurstelling oplevert. “Na twee jaar géén Vierdaagse had iedereen zich hierop verheugd, maar wat niet kan, dat kan niet. Ik heb alleen maar respect en hulde voor de organisatie. Ik wil nog onderstrepen dat we ook rekening moeten houden met wat ons zorgstelsel aankan: het is niet zo dat het heel rustig is in de ziekenhuizen. De Vierdaagse is goed verzorgd, maar je moet wel rekening houden met het aantal mensen, zowel wandelaars als feestgangers.”

Zie ook: Zo ga je als wandelaar verstandig om met de hitte tijdens de 4Daagse