Hogere alarmfase in de natuur, brand ligt op de loer

Maandag was er al brand langs het spoor bij Laag Soeren. Foto: Persbureau Heitink

– Door de aanhoudende droogte is de kans op een natuurbrand in Gelderland toegenomen. Een brand kan dan ook sneller uitbreiden. Het natuurbrandrisico is daarom afgelopen nacht opgeschaald naar fase 2 voor de hele provincie, meldt de brandweer. Die roept iedereen op geen vuur te stoken in en rond de natuurgebieden.

Tot maandag gold voor de drie veiligheidsregio’s in onze provincie fase 1. In die fase is de brandweer voorbereid op een natuurbrand en krijgen mensen het advies extra voorzichtig te zijn met vuur. Afgelopen nacht is het risico opgeschaald naar fase 2.

“De kans op een brand is er altijd, maar nu kan de brand zich veel sneller uitbreiden. Dat levert extra gevaar op”, zegt een woordvoerder van de brandweer Noord- en Oost- Gelderland. Bij fase 2 worden bij een eventuele natuurbrand niet één, maar vier of acht brandweervoertuigen gestuurd. Ook is sneller opschalen mogelijk.

De brandweer raadt mensen ook sterk af om te barbecueën of kampvuur aan te steken in of rond natuurgebieden. Mensen die een natuurbrand zien, doen er verstandig aan zo ver mogelijk te vluchten en 112 te bellen.