Recht op 800 euro energietoeslag, maar niet weten hoe je het krijgt: stormloop op spreekuur

Energiespreekuur in de gemeente Rheden. Foto: Omroep Gelderland

– Het lukt lang niet iedereen om de energiebijdrage aan te vragen. Door de sterk gestegen energiekosten komen minima in aanmerking voor een vergoeding van 800 euro. Maar vooral ouderen en digibeten vinden het aanvragen erg moeilijk. Gemeenten doen al het mogelijke om deze mensen te helpen. Zo heeft Rheden een speciaal energiespreekuur ingesteld. Dat loopt storm.

Het zaaltje van buurthuis De Poort in Velp puilt uit. Vrijwilligers van Humanitas en Schuldhulpmaatje helpen de aanvragers. Sommigen moeten nog even wachten voor ze aan de beurt zijn.

Gea Bouwer van Humanitas vertelt dat het twee keer zo druk is als normaal op het formulierenspreekuur. “Er is gewoon een grote groep die het aanvragen van de energievergoeding niet voor elkaar krijgt, die daar digitaal niet handig in is. Een DigiD met sms-code is voor sommigen echt een te hoge drempel. Of niet de juiste materialen hebben en er stress van krijgen.”

Enorme kostenpost

Veel mensen hebben nu een veel hogere energierekening of verwachten die te krijgen, stelt Bouwer. “Als je dan niet al te veel te besteden hebt, is een energierekening van 250 euro natuurlijk een enorme kostenpost”, benadrukt ze.

Mijn ouders komen bijna niet meer, ze vinden het te koud bij mij thuis

Cindy Vogelaar is een van die mensen die moeite hebben het hoofd boven water te houden. Ze zit al jaren in de bijstand. Door rugklachten kan ze niet werken. Haar kinderen zijn ondertussen het huis uit, dus ze probeert de kachel zo min mogelijk aan te zetten.

“Mijn ouders komen ook al bijna niet meer, want ze vinden het altijd te koud bij mij thuis. Waar ik nu die hogere rekening van moet betalen? Ik kan alleen nog maar besparen op eten. Het zullen wel broodweken worden. Ik hoop wel dat ik die energievergoeding krijg.”

Nieuwe groep armen

In de gemeente Rheden staan de deuren drie ochtenden per week open voor mensen die er zelf niet uit komen. Ook zijn er speciale inloopspreekuren vanuit welzijnskoepel Incluzio.

Sociaal raadsvrouw Anita Peters ziet de drukte op het spreekuur met lede ogen aan. “Het zijn natuurlijk de mensen die we altijd zien, langdurige minima. Maar er komen nu ook andere groepen. Mensen met een klein pensioen. Ondernemers die een zware tijd hebben sinds corona. Zelfs werkenden lopen langzaam onder water en kunnen de rekening niet meer betalen. Nu zijn ze op de korte termijn wel even geholpen met de energievergoeding, maar ik zie wel op tegen het moment dat dat geld op is en we geen langdurige oplossing hebben gevonden.”

Bekijk hier de video: