Zweten in de auto? Blijf hitte de baas met deze tips

Zorg voor voldoende water onderweg

– Het wordt dinsdag bijna veertig graden in Gelderland en dat heeft ook gevolgen voor de automobilisten. Waar moet je op letten voor vertrek? Hoe voorkom je dat je in de volle zon met pech op de vluchtstrook komt te staan? Met deze tips ga je goed voorbereid de weg op.

De eerste tip heeft vooral betrekking op de verkeersdeelnemers zelf: zorg voor voldoende drinken onderweg. “Neem een paar flessen water mee en houd de kinderen goed in de gaten. Zij kunnen vaak minder goed aangeven als ze dorst hebben”, adviseert Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB.

Voordat je vertrekt is het verstandig om de ramen en de deuren van de auto alvast open te zetten. Van Tol: “De auto is behoorlijk opgewarmd. Door voor vertrek door te laten tochten laat je die warme lucht uit de auto.”

Slim gebruik airco

De eerste kilometers kun je de ramen ook beter open laten staan zodat de warme lucht sneller ontsnapt. Daarna kun je de ramen sluiten en de airco aanzetten. Het is daarbij niet slim om de airco op 18 graden te zetten als het buiten bijna 40 graden is. “Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan zes graden te maken. Het is beter voor je lichaam als die overgang niet te groot is”, licht Van Tol toe.

‘Remweg twee keer zo lang’

Je bandenspanning maandelijks checken is sowieso goed voor je brandstofverbruik en het is goed om de spanning te controleren als je zwaarbeladen op pad gaat. De meeste automobilisten in Nederland rijden op zomerbanden of vierseizoensbanden. De Arnhemse automonteur Roel van Stijn merkt echter dat enkeling toch op winterbanden blijft rijden. “Met dit soort temperatuur is de remweg bijna twee keer zo lang als met zomerbanden. Rijden op winterbanden in de zomer moet écht tot het verleden behoren.”

Motor oververhit

Een auto die regulier onderhoud heeft gehad, zou volgens de ANWB deze temperaturen prima moeten doorstaan. Toch kan het gebeuren dat de motor oververhit raakt. “Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower vol aan, dan kan de motor zijn overtollige warmte kwijt”, luidt het advies van de ANWB. Als de auto dan nog steeds warmloopt, moet je stoppen en de motor laten afkoelen.

Toch met pech langs de weg?

Als je toch stil komt te staan en op de wegenwacht aan het wachten bent, zorg ervoor dat je een paraplu bij je hebt. Van Tol: “Zo kun je bij pech tegen de zon schuilen. Als je huisdieren bij je hebt, laat ze nooit achter in een auto.”

De ANWB heeft zijn bezetting deze dagen vergroot om gestrande automobilisten in ieder geval zo snel mogelijk van de weg te halen. “We verwachten meer koelproblemen in de auto’s te zien, maar ook problemen met de accu’s. We zijn op alles voorbereid”, aldus Van Tol.