Waterstand in Rijn is extreem laag

De Rijn bij Lobith staat al bijna net zo laag als in 2018. Foto: ANP - Persbureau Heitink

– Het waterpeil in de Rijn is nu zeldzaam laag. De stand van de rivier bij Lobith was in de afgelopen honderd jaar maar twee keer eerder zo laag.

Dat meldt de NOS. Het wordt bevestigd door een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De stand kan nog verder zakken, omdat het droog en warm weer blijft. Dit heeft de nodige gevolgen voor de Nederlandse watervoorziening. Hierom komt de landelijke commissie waterverdeling woensdag samen. Ze bespreken dan eventuele maatregelen.

Lange wachttijden bij sluizen

De vaargeulen worden steeds smaller. Dit heeft gevolgen voor de scheepvaart. In delen van de IJssel geldt een passeerverbod. Op sommige plekken kan er maar één schip tegelijkertijd doorheen. Ook bij sluizen hebben ze last van de lage waterstand. Er wordt minder vaak een schip naar een ander waterniveau verplaatst. Hierdoor stijgen de wachttijden bij de sluizen.

Ook hebben schepen minder ladingen mee, zodat ze niet te diep komen te liggen.

Waarom is er zo weinig water?

Het KNMI legt uit: er stroomt te weinig water vanuit Duitsland en Zwitserland door de rivier. Ook op de grens van die landen daalt al sinds juni de waterstand. Het peil is straks misschien wel de laagste stand ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Naast Nederland is er ook langdurige droogte in andere delen van Europa. De verwachte regen zal dat niet oplossen, het neerslagtekort gaat zelfs richting de cijfers van 2018. Dat geldt als een ‘zeer droog jaar’. Een record wordt dan weer niet verwacht. De stand zal volgens het KNMI ver onder recordjaar 1976 blijven.

Zie ook: