Bomen vallen om door droogte, klopt dat wel?

Hoeveel last hebben de bomen van de droogte?. Foto: Felix Mittermeier - Pexels

– Het is een opvallende foto op Instagram. De wijkagent van Velp plaatste een foto van een boom die zou zijn omgevallen door de droogte. Hoe zit dat? Sterven bomen massaal door de droogte?

Wordt er op droge bomen gelet? “Het kan altijd gebeuren”, zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer over de omgevallen boom. “Je kunt niet alles controleren.”

Wie controleert of er bomen op omvallen staan? “Dat is aan de landeigenaar”, vervolgt de woordvoerder. “Dat kan de gemeente zijn, maar ook Natuurmonumenten. In Gelderland zijn veel bomen ook particulier bezit.”

Bomen gaan niet pats boem in één keer dood

Een woordvoerder van de gemeente Rheden, waar Velp ligt, laat weten dat er nu niet extra wordt gecontroleerd op vallende bomen. “Dat zou veel werk zijn. We houden bomen bij bijvoorbeeld drukke verkeerspunten natuurlijk in de gaten, maar als gemeente kunnen we niet alles zien. Daarom zijn we voor dit soort zaken afhankelijk van mensen die melding doen van onveilige situaties.”

Bekijk de post van de wijkagent hieronder. De tekst gaat daarna verder.

‘Dode boom blijft staan’

Met die controle valt het dus wel mee, maar vallen bomen vaker om bij droogte? “Ze hebben veel te lijden van de droogte”, vertelt bomenexpert Jaap Cannegieter van de Bomenstichting Achterhoek. “Maar ze vallen niet zomaar om. Een dode boom kan nog jaren blijven staan. Bomen gaan ook niet pats boem in één keer dood. Het kan lang duren voor ze echt bezwijken aan droogte. Bomen die nu dood zijn, zijn niet gestorven door de huidige droogte. In 2018 was het ook heel droog. Het kan goed zijn dat een boom die nu omvalt, al in dat jaar is verdroogd.”

Klimaatverandering is geen hobby van natuurfreaks

Cannegieter ziet wel dat de woudreuzen het nu moeilijk hebben. “Vooral in Gelderland. Ze staan hier vaak op zandgrond. Daar staat het grondwater nog eens twee meter lager dan bij andere grond. Bij droogte kunnen de wortels dan niet diep genoeg reiken. Dus ze krijgen nu een harde klap. In 2018 en 2019 was het ook al droog. Het bewijst dat klimaatverandering geen hobby van natuurfreaks is, maar gewoon de realiteit. Voorheen kwamen dit soort droogtes namelijk maar eens in de vijftien jaar voor.”

Last van letterzetter

Maar welke bomen hebben het nu moeilijk? “De fijnspar”, laat Staatsbosbeheer weten. “Deze kerstboomachtige naaldboom heeft veel last van de letterzetter, een kever die de bast aanvreet. Door de droogte heeft de boom de energie niet om zich te verzetten en dus gaan ze dood.”

“De berk en de beuk hebben het ook zwaar”, vult Cannegieter aan. Maar hij legt ook uit dat er weinig aan te doen is. “Jonge aanplant kun je nog wel water geven. Bij grote bomen is dat niet te doen. Te veel werk en te veel water. Daarom is het aan de provincie en de gemeente om het bomenbestand aan te passen. Kijk naar de bomen in Zuid-Europa. Die kunnen veel beter tegen droogte en hitte. Een eucalyptus is niet kapot te krijgen. Ik denk dat we zulke bomen in de toekomst vaker gaan zien.”

Bomen sterven dus niet massaal door de droogte van dit moment. De boom op Instagram is aan iets anders bezweken. Al kunnen er komende maanden dus wel bomen sterven in de nasleep van de hitte. Wel merkt de gemeente Rheden iets anders door de droogte. “We krijgen meer meldingen van gebroken takken. Die ruimen we dan ook snel op.”

Zie ook: