Brandwonden en beenbreuken, vier gewonden bij brand in migrantenpand

De schade aan het pand is aanzienlijk. Foto: Persbureau Heitink

– De brand in het migrantenpand in Velp is uit. De brandweer meldt vier gewonden. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. De verwondingen variëren volgens een brandweerwoordvoerder van brandwonden tot beenbreuken.

Twee bewoners zijn uit het raam gesprongen en liepen botbreuken op. Twee andere gewonden hadden rook ingeademd. Enkele gevels staan op instorten, zegt René Bierman van de brandweer. Die kon heel lang niet naar binnen om de schade op te maken en om te kijken of er nog mensen binnen waren. Die duidelijkheid had brandweerwoordvoerder Bierman kort na 9.00 uur nog steeds niet.

Het dak van twee van totaal zes getroffen woningen is weg. Met een hoogwerker wordt gekeken of delen van het pand kunnen worden gestut. Pas dan kan het zwartgeblakerde onderkomen worden betreden.

Uit een eerste scan vanuit de hoogwerker bleek dat op de eerste verdieping geen slachtoffers zijn.

De verwoesting na de brand in de Willemstraat. – Foto: Omroep Gelderland
De ravage door de brand, gezien van bovenaf. – Foto: Persbureau Heitink

De brand aan de Willemstraat in Velp brak even voor 6.00 uur uit. Er wonen migranten, volgens een omstander gaat het om meer dan vijftig bewoners. Toen de brandweer aankwam sloegen de vlammen al uit het pand. “Het vermoeden is hier dat het om een barbecue gaat die smeulde”, zegt verslaggever Jan Sommerdijk.

Een traumahelikopter landde op de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt. Een jonge ooggetuige belde 112. “Ik hoorde twee knallen”, zegt hij tegen de verslaggever.

Tolken nodig voor afnemen verklaringen

Sommerdijk meldde om 8.20 uur dat er niemand meer binnen is, brandweerwoordvoerder Bierman kon dat op dat moment niet bevestigen.

Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.

Roemeense en Poolse tolken moeten de politie bijstaan bij het opnemen van verklaringen van bewoners.

Volgens gegevens van de gemeente Rheden zouden 13 mensen op het adres ingeschreven staan, aldus Bierman. “We horen verhalen dat hier wel eens 30 tot 50 mensen binnen zijn”, zegt Bierman. “Maar die zijn er nu echt niet. Het is ook vakantietijd.”

Een woordvoerster van de gemeente bevestigt het aantal van 13 ‘officieel geregistreerde bewoners’. Het kunnen er in de praktijk meer zijn, suggereert ze. “Als mensen er maar een paar maanden wonen dan hoeven ze niet ingeschreven te staan. De laatste afspraak is dat er 39 personen mogen verblijven.”

Een onbekend aantal bewoners is elders opgevangen. De gemeentewoordvoerster: “De meeste bewoners zijn nu naar een plek gebracht om tot rust te komen en daarna zal de exploitant voor vervangende woonruimte zorgen.”

Technisch onderzoek door de politie moet meer duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de brand en of er mogelijk opzet in het spel is.

Aanslag met molotovcocktail

Het pand waar de brand woedde is eerder in het nieuws geweest. Drie mannen werden veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor hun aandeel bij een aanslag op het pand in september 2014 met een molotovcocktail. Een van de daders kreeg ook tbs opgelegd.

Een man en een vrouw uit Slowakije die binnen lagen te slapen, raakten daarbij zwaargewond.

In mei 2020 brak in het migrantenhotel corona uit, de helft van de destijds ruim veertig bewoners bleek besmet. Zij gingen naar een zogenoemd isolatieschip op de Rijn in Arnhem.

Zie ook: