Lof voor opvang migranten na brand in Velp, maar ook vragen

Het uitgebrande pand in Velp. Foto: Persbureau Heitink

– Bewoners van het door brand getroffen migrantenpand in Velp zijn maandag opgevangen door de buurt. Locoburgemeester Gea Hofstede sprak met gedupeerde bewoners en omwonenden en is vol lof. Intussen blijft onduidelijk hoeveel migranten er precies in het gebouw verbleven.

Locoburgemeester Hofstede is onder de indruk van de actie in de buurt. “Mensen werden in hun slaap verrast, zijn de straat op gevlucht en buurtbewoners hebben ze kleding aangeboden wat te drinken”, zegt ze tegen Omroep Gelderland. Ze noemt dat hartverwarmend.

Hofstede nam uren na de brand een kijkje bij het verwoeste gebouw, op het moment dat het onderkomen werd gesloopt. Ze sprak met een aantal gedupeerde bewoners. “Ze zitten er erg verslagen bij. De verslagenheid raakt me enorm. Het is echt triest”, zegt de locoburgemeester.

‘Gelukkig iemand die kon vertalen’

Het gesprek verliep met horten en stoten, omdat het om Roemeense mensen gaat. “Dan is er een taalbarrière. Gelukkig was er iemand die kon vertalen. Ik heb in elk geval kunnen overbrengen dat we met ze meeleven.”

Loco-burgemeester Gea Hofstede bij de resten van het uitgebrande migrantenpand. – Foto: Omroep Gelderland

Aantal migranten in gebouw

Al tijdens het blussen doken verhalen op dat meer dan vijftig mensen in het gebouw zouden wonen. Hofstede houdt het op de dertien officieel geregistreerde mensen in de gemeentelijke basisadministratie. “Maar omdat het een pand is waar mensen niet permanent wonen, hoeven ze zich niet altijd bij ons in te schrijven. Er mogen hier maximaal 39 mensen wonen. Dat is wat we hebben afgesproken met de eigenaar. Daar controleren we ook op en dat doen we ongeveer jaarlijks.”

Dat geldt ook voor alle vergunningen en of die in orde zijn. Hofstede: “We hebben geen overtredingen geconstateerd.” Het pand is volgens de locoburgemeester in 2020 brandveilig verklaard en ook in 2021 nog gecontroleerd. Een vergunning voor kamerverhuur was in de afrondende fase.

‘Regels zijn er niet’

De leefomstandigheden van ‘zoveel volwassenen in een in beperkte ruimte’ zijn onderwerp van gesprek, gaat ze verder. “Maar regels zijn er niet. Zolang dat zo is, kunnen we daar niet op toetsen. Met pandeigenaren hebben we het wel heel vaak over wat wij een acceptabel aantal mensen in één kamer vinden. Daarover zijn we wel degelijk in gesprek. Dat doen we op alle locaties.”

In de gemeente Rheden bevinden die zich allemaal in Velp. Naast de nu uitgebrande plek in de Willemstraat zijn dat twee locaties nabij het ziekenhuis aan de Kennedylaan en een opvangplek aan de Daalhuizerweg. De opvang van migranten in het voormalige klooster in De Steeg is intussen opgedoekt; daar komen Oekraïense vluchtelingen in.

De opvang van de getroffen arbeidsmigranten is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de huurbaas, zegt Hofstede. “Dat moet goed geregeld zijn en daar zitten we bovenop.”

Zijn ze zich bij de gemeente wel bewust van de risico’s?

Raadslid Theo Kooijmans

Raadslid voor Volkspartij Politiek Rheden Theo Kooijmans woont verderop in de Nassaustraat. Hij kwam maandagmorgen poolshoogte nemen. De brand in de Willemstraat laat zien dat direct omwonenden extra risico lopen in de buurt van een dergelijke locatie voor migranten, constateert hij. “Directe buren moesten vanmorgen halsoverkop hun huis uit. Zijn ze bij de gemeente zich wel bewust van de risico’s in een dergelijke dichtbevolkte omgeving?”

‘We krijgen af en toe klachten’

Deze en andere vragen heeft hij intussen op schrift gesteld en ingediend bij de gemeente. De brand in de Willemstraat, waarbij vier gewonden vielen van wie er twee uit het raam sprongen om aan de vlammenzee te ontkomen, zetten het raadslid aan het denken over de opvang van migranten. “Wij krijgen af en toe klachten van omwonenden over overlast rond locaties waar veel arbeidsmigranten zijn gehuisvest”, zegt Kooijmans. “Bijvoorbeeld rond het winkelcentrum Churchillplein hier in Velp voelen meisjes en vrouwen zich soms onaangenaam bejegend door arbeidsmigranten.”

“Van de opvang aan de Daalhuizerweg in Velp hoor je nooit wat. Daar hebben ze het goed voor elkaar, begrijp ik. Ik wil wel eens weten waar het verschil in zit.”

Waar de gedupeerde bewoners nu worden ondergebracht, is niet bekend.

Zie ook: ‘Ik hoorde twee harde knallen’, Dean (10) belde 112 bij verwoestende brand