Wat helpt tegen wespen? Feiten en fabels op een rij

Marcel Dicke houdt een fabel omhoog: een zak water houdt wespen niet weg. Foto: Omroep Gelderland

– Een glas limonadesiroop op tafel, de ventilator aanzetten en rustig blijven. We kennen allemaal wel tips tegen wespen. Maar welke helpen nou echt? En wat zijn fabels? Wespendeskundige Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit zet het hieronder op een rijtje.

Waar: vangen in een glas

Op een terras op de campus van Wageningen University zit Marcel van Dicke. Hij is hoogleraar entomologie bij de WUR en weet alles van wespen. Terwijl de diertjes af en aan vliegen legt hij uit wat je kunt doen om wespen op afstand te houden en wat je beter niet kunt doen. “Feit: een glas kan een hele boel oplossen. Je zet het glas ondersteboven op een wesp en dan kan hij nergens meer naar toe. Hij kan ook geen soortgenoten meer waarschuwen door alarmstoffen te verspreiden. Aan het eind, als je weggaat, draai je het glas weer om, de wesp vliegt weg en gaat naar huis”, zegt Marcel.

Waar: een appel in de buurt

“Wespen zijn eigenlijk hele mooie en interessante dieren die je eigenlijk geen kwaad doen”, vervolgt Marcel. Maar als een wesp denkt dat hij bedreigd wordt kan hij steken, en dat kan voor mensen met een allergie voor het gif, of als de wesp in de mond of keel steekt, hele kwalijke gevolgen hebben. Het kan dus zinvol zijn ze toch wat op afstand te houden. “Feit 2: een stukje appel kan helpen. Dat stukje appel leg je op tafel of ergens in de buurt. Wespen vinden appel lekker, daar komen ze wel op af als ze al in de buurt zijn.” Ook een glas sinaasappelsap of een stukje sinasappel lusten de wespen wel. En ze laten jou met rust!

Bekijk hier waar de wespen echt niet van houden:

Fabel: waterzakjes ophangen

Marcel verbaast zich over de trucjes die zouden helpen om wespen op afstand te houden en die totaal geen effect hebben, maar waarvan mensen toch blijven denken dat ze helpen. “Een waterzak bijvoorbeeld. Er wordt wel eens gezegd dat waterzakjes ophangen wespen weghoudt, maar dat is echt onzin. Wespen laten zich daar heus niet door wegjagen. Maar het waterzakje is een keertje in het nieuws geweest als methode om wespen te bestrijden. Niemand weet waarom het zou werken, het werkt ook niet. Het is gewoon een leuk fabeltje, mensen een beetje in het ootje nemen”, aldus Marcel.

Fabel: knoflook helpt

Nog zo’n fabel: dat wespen zich zouden laten verjagen door knoflook. “Wespen houden niet van knoflook, maar ze laten zich er ook niet door verjagen”, zegt de entomoloog. “Wij denk dan dat alles wat wij vies of onaangenaam vinden ruiken, dat wespen dat ook vinden, maar dat is niet zo. Wespen laten knoflook gewoon links liggen”. Wat ook niet werkt is slaan. “Slaan of allerlei zwaaibewegingen maken kan averechts werken, want dan kunnen wespen agressief worden. Ze denken dan dat je hen kwaad wil doen en dan gaan ze zich verdedigen, en daarvoor hebben ze die angel.”

Zie ook: