Geërfden van Velp organiseren heideschouw op Rozendaalse veld

Rozendaalse Veld. Foto: Martin Slijper

– De Geërfden van Velp organiseert zaterdag weer de jaarlijkse Heideschouw. Tijdens de schouw wordt de actuele situatie besproken van het bos en de heide. Dit jaar zal de heideschouw weer traditioneel met de huifkar plaatsvinden. Namens de gemeente zal ook wethouder Paul Hofman meerijden.

Tijdens de Heideschouw zal met name aandacht worden geschonken aan het zuidelijke deel van de heide, de bosrand en de zandverstuiving. Daarbij zal ook in het veld aandacht geschonken worden aan de bodemchemie en het masterplan Veluwezoom.

De Geerfden van Velp richt zich (al meer dan 400 jaar) op het beheer van weiden en het ondersteunen van goede doelen in Velp. Wie in het bezit is van enig onroerend goed in de kadastrale gemeente Velp is automatisch Geërfde. De Heideschouw start om 17 uur op de grote parkeerplaats aan het eind van de Kluizenaarsweg. Wethouder Paul Hofman van Rheden zal daar een welkomstwoord uitspreken waarna de huifkar vertrekt richting de brandtoren.

De toren op het Rozendaalse Veld is in 1949 geplaatst en maakte tot 1978 deel uit van een groot netwerk van soortgelijke torens van waaruit waarnemers bos- en heidebranden tijdig konden lokaliseren. In 1989 is deze toren volledig gerestaureerd. Het monument is na 73 jaar de enige brandtoren die nog bestaat in Nederland.

Zie ook: Geërfden Velp organiseren Heidewerkdag op Rozendaalse veld