Heide is wél mooi op de Hoge Veluwe, haal ook een bosje!

Heide in bloei. Foto: Omroep Gelderland

De heide in Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat er goed bij. Wie daarvan wil genieten, is dit weekend welkom een bosje heide mee naar huis te nemen.

Dat de heide in het park het zo goed doet is opvallend, want andere natuurbeheerders maken zich door de droogte grote zorgen over de toestand van de heide. De Hoge Veluwe heeft zowel droge als natte heidevelden en beheert die beschermde natuurgebieden intensief om te voorkomen dat unieke flora en fauna verdwijnt, aldus een woordvoerder.

De meeste hei in Nederland valt onder Europese natuurbescherming, omdat er niet veel heidevelden meer zijn. Dat de hei op tal van plekken helemaal verdort door de droogte en de hoge temperaturen baart de natuurbeheerders grote zorgen.

Niet dichtgroeien

“Als een heidegebied niet voortdurend wordt onderhouden, verandert het gebied snel in bos. Dan verdwijnen dieren en planten die van de schrale heigrond afhankelijk zijn”, aldus De Hoge Veluwe. Het park laat heide begrazen, brandt gedeelten af en maait in het najaar heidevelden om te zorgen dat ze niet dichtgroeien.

Alvorens dat gebeurt mogen bezoekers zaterdag en zondag hun eigen bosje paarse hei komen afknippen van een veld dat later toch wordt gemaaid. Wie heide wil knippen, kan zich met een snoeischaar melden bij het Museonder in het park. Daar horen belangstellenden op welke plek ze een bosje heide mogen halen.

Zie ook: Drone filmt paarse pracht: ‘De heide ligt er aangeslagen bij’