Vogelspin ontsnapt op kinderdagverblijf uit terrarium

De roodknievogelspin

– Op een kinderdagverblijf in Velp heeft maandag enige tijd een vogelspin los rondgelopen. Het dier logeerde al wat weken op het kinderdagverblijf, met medeweten van de ouders van de kinderen, maar was ontsnapt uit zijn terrarium. Medewerkers van BLOS Kinderopvang vonden Charlie, zoals de Mexicaanse roodknievogelspin heet, weer terug onder een kastje.

Op de aangrenzende bso van BLOS werd enkele weken geleden een demonstratie gehouden, waarbij kinderen exotische dieren van dichtbij konden bekijken. Dat viel zo in de smaak, dat de eigenaar van de roodknievogelspin voorstelde om het diertje enkele weekjes te laten logeren. De kinderopvangorganisatie koos vervolgens voor het kinderdagverblijf als plek van huisvesting, omdat de logé daar op veilige hoogte kon worden neergezet in het terrarium.

Toen een medewerker de locatie maandag opende, was Charlie echter verdwenen uit zijn verblijf. De kinderen die op dat moment al aanwezig waren op de locatie, werden uit voorzorg direct naar een andere ruimte in hetzelfde gebouw geloodst. “Daarna hebben we meteen de eigenaar gebeld, die aangaf dat Charlie niet gevaarlijk is en een vriendelijk temperament heeft. Een specialist in spinnen die we raadpleegden, bevestigde dat”, zegt communicatie-adviseur Renske Romeijn van BLOS.

Een medewerker wist de spin te vangen, waarna de eigenaar het dier weer kwam ophalen. – Foto: BLOS Kinderopvang

“De eigenaar gaf ook de tip dat roodknievogelspinnen meestal niet ver afdwalen van hun terrarium. En dat klopte, hij zat dicht bij zijn verblijf onder een kastje verstopt”, aldus Romeijn. “De medewerker heeft ‘m toen gevangen en de eigenaar heeft Charlie weer opgehaald.”

De NOS schrijft dat de Mexicaanse roodknievogelspin niet erg agressief of gevaarlijk is, maar zijn prooien wel verlamt met gif. Volgens dierentuin Artis, die ook een roodknievogelspin heeft, is een beet bij mensen vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek. Ook kunnen de haren van de spin huidirritatie veroorzaken.