Henk hangt als tegengeluid de nationale driekleur met rood boven

Henk de Jong uit Ellecom. Foto: Omroep Gelderland

– Hij is niet anti-boer, maar ergert zich aan de omgekeerde vlaggen die overal aan lantaarnpalen hangen. “Van een paar dingen blijf je van af, hoe boos je ook bent: je gaat niet tijdens het volkslied de polonaise dansen en de Nederlandse vlag is een symbool van verbinding voor alle Nederlanders. Die hang je niet ondersteboven langs de openbare weg”, zegt Henk de Jong uit Ellecom. En dus heeft hij een tegenactie bedacht.

Donderdagochtend hangt De Jong ook tien vlaggen aan de lantaarnpalen in Dieren. Maar dan op de juiste manier: met de rode streep boven. Hij kwam op het idee voor de tegenactie toen hij vlaggen zag hangen op de normale manier. “Ik merkte dat ik verrast was dat ik een vlag zag die goed hing. Toen dacht ik: ik kan dit niet over m’n kant laten gaan. Mijn actie is symbolisch; als steun aan alle andere mensen die het treurige gebruik van onze vlag afwijzen.”

‘Ik ben niet tegen de boeren’

De Jong heeft best begrip voor de woede van sommige boeren, maar over de vlaggenactie zijn ze het niet eens. “Mijn opa was boer en mijn vader boerenknecht. Dus ik ben niet tegen de boeren. Ik ken één van de boeren die de vlaggen ondersteboven hebben opgehangen. Ik heb zelfs geprobeerd om deze actie met die boer samen te doen. Om de vlaggen om en om te hangen. Maar dat wilde hij niet.”

De Jong vindt het onbegrijpelijk dat de provincie de actie van de boeren gedoogt. “Onze vlag omdraaien en tot een protestvlag verklaren is niet creatief. Het is een middelvinger aan iedereen die het goede voor heeft met ons land.” Hij heeft zijn actie aangekondigd bij de gemeente, maar heeft nog geen reactie gekregen. Bang voor boze boeren is hij in ieder geval niet. “Ik hoop alleen niet dat de politie me tegenhoudt. Maar dat zou wel heel raar zijn.”

Actie niet begrepen

Hans Nieuwenburg is een biologische boer uit Spankeren en steunt wél de actie van het omgekeerd ophangen van vlaggen. Hij vindt dat De Jong met zijn tegenactie de actie van de boeren “niet begrepen heeft”. “We geven een noodsignaal af, want we zitten in nood. Als de vlag is omgedraaid is het ook geen Nederlandse vlag meer. Als je de vlag een kwart omdraait, heb je al de Franse vlag”, zegt Nieuwenburg.

Volgens Nieuwenburg doen de boeren daarom niets oneerbiedigs met de vlag. “Dat zou wel het geval zijn als wij de vlag normaal zouden ophangen en de mest erdoorheen zouden doen. Maar dat doen wij niet. Wij proberen een noodsignaal af te geven zonder overlast aan de burger te veroorzaken.”