Albert krijgt dikke boete terwijl hij geen meter heeft gereden

Een dikke boete voor Dierenaar na kentekenfraude. Foto: Politie

– Een dikke bekeuring voor iets wat je niet gedaan hebt. Albert van der Veen uit Dieren kreeg een boete van 250 euro voor door rood licht rijden in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Alleen: hij is daar nog nooit geweest. Hij lijkt het slachtoffer te zijn geworden van kentekenfraude.

“Het is te gek voor woorden”, zegt Van der Veen tegen Omroep West. Hij zou in de nacht van 12 op 13 juni door rood zijn gereden op de Laan van Sion in Rijswijk. “Ik wist meteen: dit klopt niet. Mijn auto stond gewoon op mijn parkeerplaats en heeft geen meter gereden die nacht.”

Bewijs dat hij het niet was

De Dierenaar kan het ook bewijzen, want zijn Nissan rijdt elektrisch. “Mijn auto haalt het niet van Dieren naar Rijswijk, je moet onderweg laden. Dat werkt met een laadpasje en dan moet er een notitie zijn dat er geladen is. Maar die is er niet.”

Vermoedelijk heeft iemand zijn kenteken nagemaakt. “Criminelen blijven zo onder de radar”, zegt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Hoe vaak dat dat voorkomt, is onduidelijk. Alleen gestolen of vermiste kentekenplaten worden geregistreerd. In 2019 waren dat er 9400.

Criminelen zoeken bij een gestolen auto een kentekenplaat van een vergelijkbare auto, zodat ze bij een politiecontrole niet meteen door de mand vallen. Daarom heeft de agent die de witte Nissan van Albert van der Veen op de bon slingerde geen argwaan gekregen. “In ons systeem kwam het type auto en de kleur overeen met de auto die bij het kenteken hoort”, zegt de politie.

‘Nu moet ik naar de rechtbank’

Ondanks dat Van der Veen kan aantonen dat hij onterecht een bekeuring kreeg, moet hij gewoon betalen. “Zo werkt het blijkbaar”. verzucht hij. “Eerst betalen en dan bezwaar aantekenen bij de officier van justitie.” Dat bezwaar ligt nu bij de kantonrechter. “Dus ik moet er ook nog voor naar de rechtbank. Ik heb genoeg bewijs, maar het kost allemaal tijd. Het is zo irritant.”

De politie adviseert aangifte te doen en een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, met een nieuw kenteken. “Het is jammer dat er niets aan wordt gedaan”, zegt Van der Veen.

Weinig aan te doen

Aan het namaken van kentekens is weinig te doen. In 2015 is een chip getest waardoor kentekenplaten op afstand kunnen worden uitgelezen, maar die chip is nooit ingevoerd.